31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря


Цікаве свято відзначають 31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря. В цей день у 1996 р. уряди причорноморських країн – України, Грузії, Туреччини, РФ, Болгарії та Румунії – підписали дуже важливий природоохоронний документ. Він має назву «Стратегічний план дій із відновлення та захисту Чорного моря». 

Цим подіям передувала реалізація проекту ЄС-ПРООН «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря». За даними дослідження було встановлено жахливий стан та забрудненість води сміттям, переважно пластиковими відходами. У морській воді знайшли велику кількість речовин, що несуть шкоду екосистемі, – 124 хімічні сполуки, у тому числі біоциди, антипірени, пестициди. Позитивними моментами моніторингу стало виявлення низки видів морських мешканців, що вважалися повністю вимерлими. Також було відстежено позитивну динаміку відновлення унікальної екосистеми Філофорного поля Зернова.

Міжнародний день Чорного моря – це можливість привернути увагу людей до екологічних проблем, що склалися в регіоні. А підписання «Стратегічного плану» є передумовою розробки та реалізації ефективної природоохоронної політики.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці