6 жовтня - Всесвітній день охорони місць проживання

Щороку 6 жовтня на планеті Земля відзначається свято, що має велике екологічне значення – Всесвітній день охорони місць проживання (Всесвітній день охорони оселищ, World Habitat Day). День святкування було визначено в Бернській Конвенції, яка стала міжнародною угодою про охорону дикої фауни і флори та природних середовищ проживання. В конвенції містяться положення про збереження місць проживання, охорону флори і фауни, а також про методи полювання та знаряддя лову, які підлягають забороні.

Завдання свята – пропагувати збереження сприятливого середовища для нинішнього та майбутніх поколінь. Українці приєднуються до відзначення цього дня з метою збереження природи.

Свято було затверджене Бернською конвенцією, яку прийняли в 1979 році з ініціативи Ради Європи. Рішення про відповідну угоду було прийнято Радою міністрів Ради Європи в 1976 році. Конвенція була відкрита для підписання з 19 вересня 1979 року та набула чинності з 1 січня 1982 року. На поточний момент конвенцію підписали 40 держав, що входять до складу Ради Європи, Європейський Союз та чотири африканські держави (Буркіна-Фасо, Туніс, Марокко та Сенегал). Україна ратифікувала Конвенцію 29 жовтня 1996 року.

Головною метою Конвенції є збереження тих середовищ існування рослин та проживання тварин, де необхідна співдружність та взаємодопомога кількох країн. До змісту документу входять 9 розділів, основним з яких є «Охорона середовищ існування». Підписанням Конвенції сторони домовилися сприяти формуванню національної політики з метою збереження природних місць проживання та вживати дієвих заходів у боротьбі із забрудненням навколишнього середовища. Спостереженням за виконанням домовленостей займається спеціально створений комітет, до якого входять представники країн-учасниць. В рамках комітету створюються експертні групи, вивчаються питання щодо збереження місць існування, вносяться поради щодо підвищення ефективності дії Конвенції.

В 1998 році під егідою Бернської конвенції було створено «Смарагдову мережу» територій, що мають особливе природоохоронне значення. Це території країн, що ратифікували Конвенцію, але не входять до складу ЄС. В рамках цієї програми здійснюється контроль за станом видів флори та фауни, що перебувають під загрозою зникнення та надається підтримка в законодавчій та науковій сферах.

Важко переоцінити проблему зникнення багатьох видів тварин через знищення людиною місць їх природного проживання. Шкода, яку людство нанесло планеті, є безповоротною, а статистичні дані – жахливими:

-          Щогодини в екосфері Землі зникає 3 види тварин.

-          Щоденно зникає понад 70 видів флори та фауни.

-          За 25 років біологічне розмаїття нашої планети зменшилось на одну третину.

-          За всю історію цивілізації людством було винищено близько 2-х мільярдів гектарів родючих земель, що стали пустелею.

-          За останні 2000 років на планеті зникло понад 160 виді ссавців та 140 видів птахів.

Якщо людство бажає, щоб природа і надалі створювала умови для якісного життя, необхідно забезпечити збереження природних типів оселищ та захистити від зникнення види, цілі екосистеми та саме людство. Україна також приєдналася до цієї Конвенції. У зв’язку з цим в нашій країні систематично збирають та аналізують інформацію щодо біорізноманіття та локалізації цінних природних оселищ.

Це свято відносно нове та невідоме широкому загалу людей. Проте на міжнародному та державному рівні в цей день відбувається багато заходів, де зустрічаються представники різних країн та обговорюють проблеми довкілля. Для широкого загалу проводяться цікаві заходи. Наприклад, 6 жовтня 2019 р. в Києві було проведено екологічний захід «Екозаїзд на електромобілях до старовікових дубів» з метою привернути увагу учасників до збереження ботанічних пам’яток природи.

Ви також можете допомогти, розповідаючи про Всесвітній день охорони місць проживання друзям та знайомим.

Мета міжнародного дня охорони оселищ – нагадати людству про необхідність захищати місця існування флори та фауни. Люди мають пам’ятати, що вони є частиною природи, оскільки живуть та розвиваються за її законами. Неможливо століттями порушувати довкілля, знищуючи умови проживання диких тварин. Вирубка лісів, розорювання степів, створення водосховищ, осушення боліт – все це призводить до зникнення багатьох видів тварин та рослин.

Всесвітній день охорони місць проживання закликає кожну людину будувати своє життя таким чином, щоб зберегти та передати у спадок майбутнім поколінням всі дари рослинного та тваринного світу нашої планети.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці