4 жовтня — Всесвітній день захисту тварин

4 жовтня у всьому світі відзначається важливе міжнародне свято – Всесвітній день захисту тварин (World Animal Day). Його мета – звернути увагу суспільства на права тварин та умови їх утримання.

Вперше цей день організував 24 березня 1925 року у Берліні відомий на ті часи письменник та захисник тварин Генріх Ціммерманн. Його ідею спершу підтримали лише у Німеччині, Австрії, Швейцарії та Чехословаччині. Проте у травні 1931 року міжнародний конгрес прихильників руху офіційно затвердив 4 жовтня Всесвітнім днем тварин. І відтоді щороку кількість країн, у яких його відзначають, зростає. Так, у 2008 році заходи до цього дня проводилися у 66 країнах. Товариства захисту тварин багатьох країн світу заявили про готовність щороку організовувати масові заходи для захисту довкілля, підвищення активності в захисті тварин та актуальності проблем тваринного світу загалом. Вони закликають людей відмовитися від необдуманого знищення тварин заради задоволення своїх далеко не найголовніших потреб.

Загрози життю тварин є різноманітними: кожен день люди руйнують місця їх проживання, зловживають природними ресурсами, займаються браконьєрством та незаконною торгівлею, що призводить до зникнення цілих видів. Відповідно до статистичних даних, за одну годину на планеті зникають три популяції тварин, за день – більш ніж 75 видів тварин та рослин. За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі скоротилося більш ніж на третину.

Метою свята є:

• сприяння обізнаності людей про тварин, зокрема про загрози, з якими вони стикаються;

• визнання ролі представників фауни у житті людини;

• покращення зв’язку між людиною та дикою природою;

• просування програми дій задля добробуту видів.

Крім того, Всесвітній день тварин — це привід нагадати людям про їхню відповідальність за домашніх тварин, які для багатьох людей стали дійсно незамінними членами сім'ї.

Давайте не забувати про те, що ми одна велика сім’я на маленькій планеті і, роблячи добру справу, допомагаючи нашим братам меншим, ми допомагаємо собі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці