Всесвітній день носорога

22 вересня люди, небайдужі до проблем навколишнього середовища та охорони тварин, відзначають Всесвітній день носорога. Ці вересневі заходи у третій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

22 вересня 2010 року Світовий фонд дикої природи (WWF) заснував у Південній Африці свято «День носорога». Відтоді ця місцева ініціатива виросла в глобальне явище, що об'єднує зоопарки, природоохоронні організації і просто небайдужих людей практично в усіх куточках землі.

Носороги – другі після слонів, за розмірами, наземні тварини. Як і слони, носороги в дикій природі збереглися на двох континентах в Африці й Азії. Назва цих тварин походить від поєднання двох грецьких rhino (ніс) і ceros (ріг). Ріг носорога – то не кістка, як може здатися на перший погляд, а ущільнена маса волосся, яка росте протягом усього життя тварини, так само як росте наше волосся й нігті.

Історія сімейства носорогових (Rhinocerotidae) налічує десятки мільйонів років, однак з 61 роду, колись мешкали на планеті, в даний час залишилося тільки п'ять: чорний, білий, індійський, суматранський і яванський носороги.

Головною причиною вимирання цих тварин є браконьєрство. Через свої роги носороги часто стають жертвами браконьєрів: помилково вважається, що ріг носорога має цілющі властивості, тому він за великі гроші продається на чорному ринку. Через браконьєрство три з п'яти видів носорогів знаходяться під загрозою повного зникнення. Також їх використовують для виготовлення дорогоцінних виробів. Екологи впевненні, що тільки закриття цього ринку на офіційному рівні зможе зупинити масове винищення носорогів. В даний час популяція трохи збільшилася завдяки заснуванню огороджених заповідників, у яких вбивство тварини суворо карається законом.

Всесвітній день носорога– захід, який спрямований нагадати про цінність і вразливість кожного з п’яти видів носорогів, а також сприяє формуванню нетерпимого ставлення до злочинного браконьєрства у всіх його проявах, яке загрожує всій природі Землі – нашому середовищу життя.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці