30 травня - День степу

30 травня проводиться День степу в Україні. Ці травневі заходи у третьої декаді місяця мають традиційний щорічний характер. Свято виникло з ініціативи учасників міжрегіонального науково-практичного семінару «Охорона степових ландшафтів Донецької та Луганської областей», який проходив 1 березня 2017 в приміщенні Орхуського інформаційного центру. 

Українські степи - це багатство нашої країни. Проте через широкомасштабне зрошення та високу розораність земель нині 80 % території зайнято сільськогосподарськими угіддями. Сьогодні справжнього, первісного степу залишилося менше 1 %. Природна рослинність степової зони майже не збереглася. Від цього постраждав і світ степових тварин. Чимало степових видів тварин і рослин опинилися на межі вимирання.

Наразі у степах живе понад 50 видів ссавців і приблизно 250 видів птахів.

Зі ссавців характерними для українського степу, крім численних дрібних гризунів: ховрахів (сірий і крапчастий), бабаків, полівок (сіра та степова), хом'яків, сліпаків, та мишей, є заєць, тхір степовий, ласки, горностаї, вовк, лисиця звичайна, зустрічаються борсуки, сарни. Більшість тварин живе в норах. Це гризуни, хижі лисиці та тхори, всеядні борсуки. Для звірів нори є схованкою під час небезпеки й несприятливої погоди, місцем народження малят, також для деяких з них — місцем зимового сну або сплячки, накопичення запасу кормів. У норах дрібних звірів селяться плазуни.

З птахів характерними є: степовий і польовий жайворонки, перепілка, сорокопуд чорнолобий, куріпка сіра, боривітер звичайний, канюк звичайний, кібчик та ін. Та рідкісні тепер: хохітва, дрохва, журавель степовий.

Саме для популяризації степів та з метою привернення громадськості до проблеми їх знищення було запроваджено це державне свято.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці