29 травня -День компосту

Компост екологічно чистий продукт, який не забруднює навколишнє середовище та ефективно підвищує врожайність. Є корисним при вирощуванні декоративних рослин, в тому числі застосовується для підживлення насіннєвих посівів та при органічному виробництві, а особливо широкого застосування набуває в розсадництві.

Компост можна виготовити власноруч, причому навіть у місті або вдома.

Що необхідно для утворення компосту:

- сухі рештки рослин, дерев, опале листя, солома, картон;

- рештки їжі (овочів, фруктів), молодої рослинності;

- повітря та волога.

Що можна компостувати:

- фрукти;

- овочі;

- зелень;

- хліб;

 -шкаралупа з яєць;

- чай (без пакетиків), кава;

- паперові серветки;

- листя/квіти.

Як компостувати?

Залишки їжі краще роздробити, тримати компост вологим, іноді поливаючи. Запобігайте появі плісняви та бактерій, перемішуйте компост та пересипайте кожен свіжий шар.

Заповнюйте ємність на 60 % живими рослинними відходами, що не пройшли термообробку, це підвищить якість компосту.

Що не варто компостувати і чому?

- м'ясні або рибні кістки та відходи; молочні продукти і яйця; жири, масла або сало, оскільки ці відходи створюють неприємний запах, приваблюють гризунів, мух, інших шкідників;

- уражені рослини, хвороби або комахи з них можуть вижити і в майбутньому потрапити на інші рослини.

- відходи домашніх тварин (фекалії собак або кішок, наповнювач для котячих туалетів), адже вони можуть містити паразитів, бактерії, мікроби, патогени і віруси, шкідливі для людини.

Пам’ятаємо, що компостуючи органічне сміття, ми не тільки отримуємо цінне добриво для домашніх рослин, клумб, дерев та кущів на прибудинкових територіях, а й зменшуємо негативний вплив на довкілля.

Державна екологічна інспекція у Луганській області закликає рятувати планету від зайвих відходів, свідомо та відповідально ставитись до навколишнього природного середовища.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці