Інспекцією проведено позапланову перевірку Кремінської міської ради Луганської області

На сьогоднішній день стихійні сміттєзвалища є великою проблемою не тільки для нашої країни, а й для людства в цілому. Ще років 40 тому в Україні практично не було пластикової упаковки. Продукти харчування продавалися в паперовій обгортці, залізних бляшанках або скляних пляшках. В останні десятиліття ситуація радикально змінилась і тепер майже всі продукти мають кілька шарів пакування, виготовлених із синтетичних полімерних матеріалів. Несанкціоновані сміттєзвалища є джерелом інтенсивного забруднення земель, атмосфери та підземних вод. Вплив на територію, умови землекористування і геологічне середовище проявляється у відчуженні земель, порушенні території й зміні рельєфу під час будівництва, можливій активізації екзогенних процесів, зміні гідрогеологічних характеристик і умов поверхневого стоку, небезпеці розвитку ерозії, збільшенні навантажень на ґрунти, формуванні специфічних техногенних зон, забрудненні ґрунтів нафтопродуктами.

На стихійних сміттєзвалищах не ведеться облік відходів, що унеможливлює забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, екологічної безпеки навколишнього природного середовища, запобігання розвиткові небезпечних геологічних процесів і явищ.

Відповідно до статей 20, 21 Закону України «Про відходи» обов’язки щодо забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, здійснення контролю за діяльністю об'єктів поводження з відходами, складання й ведення реєстру об'єктів утворення відходів та видача дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами покладено на районні та обласні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування.

В період з 17.05.2021 по 20.05.2021 Інспекцією проведено позапланову перевірку Кремінської міської ради Луганської області.

Так, у ході перевірки за зверненням громадянки М. на території, яка на момент перевірки знаходилась в адміністративному підпорядкуванні Кремінської міської ради, було виявлено несанкціоноване звалище відходів площа якого складає 216 м2 об’ємом 86,4 м 3. За результатами перевірки голові Кремінської міської ради надано вимогу щодо ліквідації виявлених несанкціонованих сміттєзвалищ.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці