20 січня відзначається День обізнаності про пінгвінів

День обізнаності про пінгвінів - це щорічне неофіційне свято, яке відзначається 20 січня в честь одного з найбільших незвичайних птахів в світі.

Неясно, хто і коли створив День Пінгвінів. На відміну від багатьох інших екологічних свят, це свято не є офіційним і не пов'язане з будь-якою конкретною екологічною організацією. Але це не означає, що цей день не важливий. День пінгвіна - це прекрасна можливість дізнатися про цього унікального птаха.

Пінгвіни (лат. Spheniscidae) - сімейство морських птахів, представники якого добре плавають і пірнають. У сімействі налічується 18 сучасних видів пінгвінів. Найбільший з них - це імператорський пінгвін, його зростання може досягати 120 см, а вага - до 46 кг. Найменші відомі види пінгвінів - це малі пінгвіни (зріст 30-45 см, вага 1-2,5 кг), що живуть в прибережних районах Австралії і Нової Зеландії.

Найменший представник виду - малий пінгвін, який не вище коліна дорослої людини, а його вага не перевищує 2,5 кг.

Незважаючи на те, що у більшості пінгвіни викликають асоціації з холодним кліматом, не всі види пінгвінів живуть в Антарктиді, але майже всі вони живуть виключно в Південній півкулі. За межами Антарктиди пінгвінів можна знайти в Австралії, Новій Зеландії, Південній Африці, Перу, Чилі, на Галапагоських і Фолклендських островах.

«Селяться» пінгвіни, як правило, великими колоніями, що налічують десяток тисяч пар або більше. Тривалість життя цих птахів складає в середньому 25 років.

Зберігати тепло на суші і в воді пінгвінам допомагає товстий шар жиру і водовідштовхувальне пір'я.

Пінгвіни не вміють літати, але вони прекрасно пристосовані до життя у воді, що відрізняє їх від більшості видів птахів. Вони використовують свої крила як ласти, щоб швидко рухатися під водою. Тіло пінгвіна ідеально складене для плавання, а крила, що нагадують плавники, і лапи з перетинками дозволяють йому розвивати в воді швидкість до 10 км / год. Деякі види пінгвінів також вміють пірнати на глибину до 200 метрів. А ось на суші вони не такі «швидкісні». Зате з усіх сучасних пернатих тільки пінгвіни пересуваються «стоячи». Незвичайний і спосіб їх пересування по пухкому снігу - щоб не провалюватися при ходьбі, пінгвіни лягають на живіт і, відштовхуючись крилами і лапами від снігу, ковзають по ньому.

Пінгвіни популярні в усьому світі завдяки своїй незвичайній ході і чорно-білій окрасі, яка нагадує смокінг - це свого роду камуфляж, який допомагає їм ховатися від підводних хижаків. Крім того, вони, схоже, не відчувають особливого страху перед людьми і часто спокійно підходять до них.

Оскільки пінгвіни водоплавні, то і харчуються вони рибою і ракоподібними, на яких полюють, ковтаючи прямо під водою. А в період линьки (від одного до трьох місяців) ці птахи змушені повністю відмовитися від їжі. Птахи втрачають до половини маси тіла, оскільки беруть енергію з запасів жиру, накопиченого заздалегідь. Деякі види пінгвінів також не їдять і під час висиджування пташенят. Але оскільки самки і самці змінюють один одного, то це допомагає їм не голодувати.

Пінгвіни - чарівні і доброзичливі створіння, вони забавно ходять, витончені і швидкі у воді. У більшості людей вони викликають симпатію і посмішку. Але їх чисельність з кожним роком поступово скорочується, в тому числі і через людину. Так, серед 18 видів пінгвінів на початок 21 століття три види визнані на межі вимирання, сім видів знаходяться під загрозою зникнення.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці