Знищення лісів

Наша країна належить до малолісистих країн – ліс покриває лише шосту частину її території. Але при цьому експорт деревини з України в 2,5 рази перевищує імпорт. Споживче ведення лісового господарства призводить до того, що ліси не відновлюються і втрачають біологічну стійкість (площа лісів, уражених шкідниками і хворобами, постійно збільшується). А цінні деревні породи (дуб, бук і сосна) заміщуються малоцінними (грабом, березою, осикою). Прямий наслідок нераціональної вирубки лісів – збільшення частоти та інтенсивності повеней у західних областях України, особливо – Закарпаття. Також велику шкоду наносять лісам пожежі. Тільки за пожежонебезпечний період 2020 року у нашій Луганській області знищено більше 40 тис. га лісових насаджень. На їх відновлення необхідно не один десяток років.

Погіршення стану лісів в Україні сьогодні є однією з найбільш економічних проблем. У земельних зонах регулярно працюють браконьєри, які вирубують кругляки та незаконно їх збувають. Вирубування лісів, особливо у зимовий період, досягає критичного рівня. На позбавлених лісів територіях виникають глибокі яри, руйнівні обвали і селі, знищується фотосинтезуюча фітомаса, що виконує важливі екологічні функції, погіршується газовий склад атмосфери, змінюється гідрологічний режим водних об’єктів, зникає багато рослинних і тваринних видів. Скорочення вирубки лісів сприяє поліпшенню клімату, посиленню і підвищенню продуктивності сільськогосподарських угідь.

Наслідки знищення лісів незадовільні. І щоб запобігти негативному впливу вирубки лісів на навколишнє середовище, необхідно віддати перевагу природоохоронному підходу до господарювання в лісах України.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці