14 грудня - Міжнародний день мавп

Серед свят, присвячених окремим представникам тваринного світу, рідкісних або зникаючих видів тварин, тваринам, що грає помітну роль в житті того чи іншого народу або країни, що є одним із символів держави, Міжнародний день мавп (Monkey Day) стоїть осібно. А пов'язано це не тільки з особливостями тварини, якій він присвячений, але і з тим, яким чином він з'явився.

Мавпи (лат. Haplorhini) - підряд ссавців із загону приматів. Вони мешкають в тропічних і субтропічних регіонах Америки, Африки (за винятком Мадагаскару), в Гібралтарі, а також в Південній і Південно-Східної Азії аж до Японії. В даний час відомо про більш ніж 400 видах мавп.

Саме ж свято в честь цих тварин не носить офіційного міжнародного статусу і не є державним та національним святом будь-якої країни. Він з'явився як жарт серед студентів Мічиганського університету. Один зі студентів зазначив в календарі дату 14 грудня як День мавп. Сталося це в 2000 році. Тоді жартівлива витівка завершилася жартівливим же святом, відзначеним студентами. Однак, як це часто трапляється, жарт поступово переріс в традицію, а інтернет зробив його міжнародним.

Художник Кейсі Сорроу разом зі своїм другом почали використовувати ідею цього свята в своїх художніх роботах і коміксах, що тільки сприяло поширенню свята спочатку в США, а потім і в інших країнах.

Поступово гумористичний відтінок святкування, коли учасники ходили одягнуті в костюми мавп і наслідували їм, почав набувати нових рис і форми. Цей виток розвитку стався, в першу чергу, завдяки зоологам і працівникам зоопарків, які стали приурочувати до Міжнародного дня мавп певну святкову програму, яка поєднуватиме в собі пізнавальний аспект нарівні з гумористичним.

Сьогодні багато зоопарків світу беруть участь в проведенні свята, присвяченого приматам. Захисники тварин також побачили в Міжнародний день мавп можливість звернути увагу на проблеми, з якими доводиться стикатися цим представникам тваринного світу. Відвідувачі зоопарків, серед яких неодмінними учасниками стають діти, можуть познайомитися з різноманітністю видів приматів, їх звичками, особливостями розвитку, харчування, природним місцем існування.

Дітям надається можливість погодувати мавп, згадати художні та мультиплікаційні фільми і книги, в яких мавпи знімалися або ставали головними персонажами, а батьки можуть придбати для своїх дітей одяг або сувенірну продукцію із зображенням цих чудових тварин.

Не виключено, що незабаром свято стане ще більш популярним і навіть придбає офіційний статус, завдяки ініціативі будь-якої з природоохоронних міжнародних організацій

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці