Кабмін затвердив подану Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України постанову, що значно посилює охорону лісів в Україні!

Постановою "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України" внесено зміни в Санітарні правила в лісах України та Правила поліпшення якісного складу лісів. Ці зміни закрили законодавче "вікно" для зловживань при призначенні рубок і, зокрема, привели правила у відповідність із законодавством про праліси, що було прийнято 2017 року.

Що змінює постанова?

§ Заборонено санітарні рубки та рубки формування в пралісах, квазіпралісах та природних лісах. Крім того, прописана заборона санітарних рубок в буферній зоні навколо пралісів.

§ Посилено охорону лісів у межах природно-заповідного фонду: відмінено низку підстав для проведення санітарних рубок в заповідних лісах, які не відповідали цілям створення об’єктів ПЗФ або використовувалися для обґрунтування сумнівних рубок.

§ Заборонено проведення так званої «ліквідації захаращення» в заказниках. Це є важливим кроком для припинення беззмістовного вивезення мертвої деревини з цінних лісів: https://wwf.ua/materials/hotnews/?362870/sanitary-felling-protected-forest.

§ Посилено охорону старовікових високогірних лісів природного походження, де відтепер заборонені лісовідновні рубки та суцільні санітарні рубки, що подекуди широко використовувалися для вирубки цінних лісів.

Серед старовікових високогірних лісів природного походження є значна кількість попередньо ідентифікованих пралісів, чий офіційний статус не був погоджений лісовими господарствами через формальну невідповідність визначеним критеріям пралісів. Проте, це не скасовує їхню велику природоохоронну цінність. Відтепер масштаби господарської діяльності в них будуть обмежені. Знайти деякі з цих ділянок можна на карті найцінніших лісів України, увімкнувши шари лісів, що не отримали офіційний статус: http://gis-wwf.com.ua.

WWF-Україна вітає цю важливу законодавчу ініціативу Міндовкілля, і підтримує інші напрями роботи Міністерства, пов’язані з лісами, зокрема:

- Врахування наявності видів, занесених до Червоної книги України при встановленні лімітів на рубки в об’єктах ПЗФ та погодженні матеріалів лісовпорядкування.

- Розробку нових правил рубок та відтворення лісів.

- Кроки в напрямку створення прозорого ринку деревини.

- Робота над новою стратегією управління лісами та інші ініціативи.

WWF-Україна зі свого боку продовжить надавати підтримку в царині охорони пралісів, сталого ведення лісового господарства, боротьби з нелегальними рубками та реформуванням законодавства.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці