4 грудня проводять Міжнародний день гепарда

Ці грудневі заходи у першій декаді місяця мають щорічний характер. Свято було засновано Фондом захисту гепардів або Cheetah Conservation Fund в 2010 році для привернення уваги широкої громадськості до проблеми зникнення цього виду.

Ідея свята належить доктору Лорі Маркер (Dr. Laurie Marker). Щорічна подія встановлена в пам'ять про дитинча гепарда на ім'я Хаям, якого вона вирощувала в парку дикої природи Wildlife Safari в Вінстоні, штат Орегон. Хаям став першим гепардом нового дослідницького проекту з підготовки до проживання в дикій природі, що почався у 1977 році.

Гепард - найшвидший з наземних хижаків. За 3 секунди він розвиває швидкість до 110км/ч. Рекорд з бігу встановила в 2009 році гепардіха на прізвисько Сара - вона пробігла стометрівку за 5,95 сек. Людині не вдається «оббігти» гепарда: світовий рекорд в бігу на 100 м належить Усейну Болту з о.Ямайка і становить 9,58 сек.

Гени всіх, хто живе на світі гепардів збігаються на 99%. У період останнього заледеніння (більше 12000 років тому) рід гепардів пережив біологічну катастрофу. Ймовірно, в живих залишилася лише одна пара звірів, від якої і відбулися всі сучасні гепарди. Через це у гепардів знижена плодючість, високий рівень смертності малюків, низький імунітет до хвороб.

Гепарди - настільки дивовижні кішки, що вчені в якийсь момент засумнівалися в їх приналежності до кошкообразних:

- вони полюють переважно днем (на копитних), причому не крадуть із засідки, як інші кішки, а активно переслідують видобуток;

- не втягують кігті при русі;

- хворіють собачими хворобами;

- добре приручаються.

Гепардів використовували під час полювання, починаючи з III тисячоліття до н.е. Мисливські гепарди були у феодалів і правителів Єгипту, Індії та багатьох інших країн, в тому числі Київської Русі. В Англії на собачих перегонах гепарди були суперниками хортів - грейхаундов. Легендарний індійський правитель XVI століття Акбар був пристрасним любителем полювання з гепардами: одночасно при його дворі містилося до 1000 гепардів, а всього через його руки пройшло близько 9000 звірів.

На Русі гепарда називали «Пардус». Згадка про Пардус можна зустріти в російських літописах і переказах, в т.ч. в знаменитому «Слові о полку Ігореві».

У гепарда м'який і миролюбний характер. Коли гепард задоволений, він починає бурчати, як величезний домашній кіт.

В Африці гепард - найслабший з великих хижаків. Гієни, леопарди і леви нерідко відбирають здобич у гепардів, поки ті відпочивають після стрімкої погоні. До речі, гепард їсть тільки ту здобич, яку зловив сам, ніколи не відкладає обід «на потім» і не харчується падаллю.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці