31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря

Це свято відзначається ще з 1996 року, коли шість причорноморських країн (Україна, Болгарія, Грузія, Румунія, Туреччина та рф) підписали «Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря», метою якого є  поліпшення екологічного стану чорноморської екосистеми.

Чорне море і його води Керченською протокою з’єднуються з Азовським морем, а протокою Босфор - з Мармуровим морем, через протоку Дарданелли - з Егейським і Середземним морями, будучи внутрішнім морем басейну Атлантичного океану. Його екологія дуже важлива для всього прилеглого регіону.

У морі мешкає більше 2,5 тис. видів тварин і риб. Рослинний світ моря представлений більш ніж 270 видами багатоклітинних зелених, червоних і бурих донних водоростей, фітопланктон включає не менше 600 видів.

Наразі повномасштабне вторгнення рф на територію України завдає нищівної шкоди біорізноманіттю, флорі та фауні морської екосистеми. Запуски ракет, активність підводних човнів, вибухи, мінування – усе це отруює життя морських мешканців.

Головною темою цього дня є збереження екології чорноморського басейну. У цей день проводяться активні заходи щодо інформування широкої громадськості про сферу і проблеми його екології, поточний екологічний стан і дії, щодо її поліпшення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці