Співробітники Державної екологічної інспекції у Луганській області у вересні поточного року розповіли студентам ДЗ «Луганський національний університет імені Т.Шевченка» про те, як і навіщо сортувати сміття

Проблема утилізації відходів – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища. Настав час керуватись у всіх своїх вчинках правилами екологічного гуманізму. Найперша та найважливіша причина для сортування сміття – зменшення шкідливого впливу на навколишнє середовище. Деякі види відходів (наприклад, банальні батарейки або енергозберігаючі лампи), які люди бездумно кидають у смітник, надто небезпечні для навколишнього середовища. Оскільки вони токсичні і забруднюють повітря, ґрунти, поверхневі та підземні води.

Сортування допомагає зменшити кількість відходів, які знаходяться на сміттєзвалищі, завдяки їх подальшій утилізації. Без цього сміття буде тільки накопичуватись, адже для його розкладання потрібно надто багато часу. Наприклад, картонні коробки розкладаються протягом 3-х місяців, офісний папір – 2 роки, консервні банки - 10 років, пластикові пляшки - 180-200 років, алюмінієві банки – 500 років. Важливість роздільного збору сміття важко переоцінити з екологічної точки зору, проте і з економічної також.

Більшість відходів, які потрапляють на смітник, придатні для повторного використання: папір, пластик, метал, скло та органічні відходи. З макулатури виготовляють нові паперові вироби, а також туалетний та пакувальний папір. До того ж, переробка макулатури зупиняє знищення лісів (1 т газетного паперу економить 1 т дерев).

Співробітники Державної екологічної інспекції у Луганській області у вересні поточного року розповіли студентам ДЗ «Луганський національний університет імені Т.Шевченка» про те, як і навіщо сортувати сміття. Основна мета заходу полягає в навчанні правильно сортувати відходи, розподіляючи ресурсноцінні компоненти (папір, скло, метал, пластик) та органічні рештки.

Сьогодні Україна робить лише перші кроки в напрямку осмисленого споживання і дбайливого ставлення до навколишнього середовища. Як показує світова практика, єдиний ефективний спосіб навчити людей сортувати сміття починати виховувати і плекати цю звичку в дитячих садах, школах, навчальних закладах.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці