23 вересня Кабінет Міністрів України схвалив законопроект «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення»

23 вересня Кабінет Міністрів України схвалив законопроект «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення».

«Законопроект передбачає впровадження інтегрованого дозволу для великих підприємств, які є найбільшими забруднювачами довкілля. Зокрема, це підприємства у сфері енергетики, виробництва та обробки металів, переробки, мінеральної сировини, хімічної промисловості тощо.

Інтегрований дозвіл встановлюватиме вимоги до обсягів забруднення та необхідних заходів для зменшення впливу підприємств на довкілля. Він охоплюватиме вимоги до викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, спецводокористування та управління відходами. Отримання такого дозволу найбільшими забруднювачами стане обов’язковим.

Крім того, буде впроваджено електронну систему видачі інтегрованих дозволів. Це дозволить зменшити адміністративне навантаження на суб’єктів господарювання та оптимізувати взаємодію держави, бізнесу і громадськості, зробить процедуру максимально прозорою.

Суб’єкти господарювання будуть зобов’язані здійснювати моніторинг викидів та щорічно звітуватимуть про дотримання умов інтегрованого дозволу. Якщо ці умови порушуватимуться, дозвіл може бути анульований. А це означає, що робота підприємства буде зупинена до виконання законних вимог держави.

Прийняття законопроекту встановить чіткі процедури контролю за промисловим забрудненням на території України та стимулюватиме підприємства до модернізації виробництва і впровадження нових найкращих доступних технологій. Це має позитивно вплинути на стан довкілля та здоров’я людей.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці