22 вересня – День без автомобілів

22 вересня в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день без автомобілів. Вперше День без автомобіля провели в 1973 році в Швейцарії. Тоді, уряд країни, у зв'язку з паливною кризою, закликав громадян відмовитись від машин на чотири дні.

Рух відмови від автомобілів у різних європейських країнах ставав дедалі популярнішим. Через два з половиною десятиліття — у 1997 році, першу загальнонаціональну акцію провела Великобританія. У 1998 році акція «День без автомобіля» вперше пройшла у Франції.

В той час, в заході взяли участь близько двох десятків міст. А вже у 2001 році до руху офіційно приєднались більше тисячі міст у 35-ти країнах світу, в тому числі в Канаді, Бразилії та Японії. Популярність досягла глобального рівня і вже з 2002 року під егідою Єврокомісії, щорічно, з 16 по 22 вересня проходить Європейський тиждень мобільності (The European Mobility Week). Кульмінацією тижня являється «День без автомобіля». Жителі Європи, так само як і в розвиненому світі, до Дня без автомобіля ставляться цілком серйозно і відповідально. В Україні ця ініціатива ще не набрала достатньої популярності.

Засилля автотранспортом характерне не тільки для мегаполісів, а й для самих маленьким міст. Поступово машини стають глобальною проблемою всього людства. Багато людей в автомобільних пробках проводять більшу частину свого щоденного часу. В результаті те, що повинно допомагати жити, насправді - заважає. Більш того, автомобілі вбивають біосферу планети, частиною якої є і людина. За статистикою, один автомобіль за час свого існування опосередковано вбиває 3 тисячі людей. Цей день закликає людину замислитися над цією статистикою і припинити використовувати досягнення автомобільної індустрії без обмежень. На сьогоднішній день в світі кожну хвилину виробляють по одному автомобілю. Саме цей товар посідає третє місце за кількістю реклами в усьому світі.

Розуміючи, що в сучасних умовах повністю відмовитися від автомобілів просто неможливо, хочеться нагадати громадськості про проблеми, які несе з собою автотранспорт. Щоразу заводячи двигун автомобіля, ви прискорюєте зміни клімату - адже СО2 переважає серед інших парникових газів, що посилюють здатність атмосфери утримувати тепло. Наслідки глобальної зміни клімату добре помітні вже зараз: тануть льодовики, піднімається рівень Світового океану, гинуть коралові рифи, океанські течії змінюють свій напрямок. Але за браком інформації далеко не всі усвідомлюють взаємозв'язок і не готові поступитися власним комфортом заради покращення ситуації на планеті.

Важливість Всесвітнього Дня без автомобілів цілком зрозуміла. Крім того, багато хто з нас вже зараз розуміють, що є безліч прекрасних і перспективних альтернатив двигуну внутрішнього згоряння. Це не тільки нові технології, які приходять на зміну бензиновим і дизельним двигунам, але і добре забуті старі - велосипеди і піші прогулянки. У багатьох з нас це може викликати іронічну посмішку, проте давайте задумаємося і спробуємо провести тільки один день без використання особистого автотранспорту. Цим ми неодмінно внесемо істотний внесок не тільки в наше власне здоров'я, здоров'я наших дітей і близьких, але здоров'я нашої рідної планети, позитивно впливаючи на оточуючу нас екологію!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці