Міжнародний день миру

У сучасному світі мир – це найбільша цінність та мрія для кожної людини. Адже нестабільність, страх та насилля – не просто лякають та знищують, а й не дають можливості розвиватися країнам, державам, народам.

Саме тому існує цей день – Міжнародний день миру (International Day of Peace), який відзначається щороку 21 вересня за ініціативою ООН. Перший Міжнародний день миру був проведений у вересні 1982 року.

7 вересня 2001 року ГА ООН запропонувала розширити його значення, закликавши ворогуючі сторони в усьому світі оголосити щорічний Всесвітній день припинення вогню і відмови від насилля.

Починаючи з 2002 року, Міжнародний день миру щорічно відзначається 21 вересня. Цього дня ООН пропонує всім країнам і народам припинити воєнні дії, або ж відзначати цей День проведенням освітніх і громадських суспільних інформаційних акцій з проблем миру.

У 2015 році 193 державами-членами Організації Об’єднаних Націй були ухвалені 17 цілей в царині сталого розвитку. Цей порядок денний на період до 2030 року закликає держави вжити заходів, спрямованих на досягнення цих цілей протягом наступних 15 років. Вони полягають у тому, щоб викорінити злидні, захистити планету і забезпечити загальне процвітання.

Однією з невід’ємних акцій Дня миру, починаючи з 1986 року, є символічна Хода Миру, ініціатором якої став індійський філософ-миротворець Шрі Чінмой. Тепер щороку в Міжнародний день миру люди в усьому світі беруть участь у Ході, висловлюючи таким чином власну відданість ідеям миру, об'єднуючись з іншими людьми на різних континентах і в інших країнах, і підтримуючи Організацію Об’єднаних Націй у її зусиллях, спрямованих на досягненні й встановленні миру.

В Україні День миру закріплено відповідно до Указу Презедента України № 100 від 5 лютого 2002 року.

До недавнього часу мир для нашої країни був повсякденною реальністю, хто думав, що може бути інакше, що в життя миролюбної України ввійде війна? Нині, як ніколи, відчуваємо в мирі потребу. Мир, безпека, стабільність – ось що найважливіше. Миру нам усім!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці