Всесвітній день моніторингу якості води

Всесвітній день моніторингу якості води відзначається в усьому світі 18 вересня. Цей день був заснований в 2003 році. Це свято стало глобальною інформаційно-освітньою програмою, спрямованою на поінформованість суспільства про проблеми води і участь в захисті водних ресурсів у всьому світі.

Вода є найціннішим природним ресурсом. Вода - елемент, без якого не з'явилося б життя на Землі. Вода - це середовище проживання для величезної кількості живих організмів. Завдяки воді в природі відбувається перенесення речовин з ґрунту в рослини, з суші в річки, озера і океани, з атмосфери на сушу, харчування живих організмів і винос відходів їх життєдіяльності.

Людський організм, як і все живе, не може існувати без цілющої вологи і складається на 3/4 з води. Вимоги до якості води дозволяють убезпечити людей від хвороботворних бактерій і вірусів, тому увага до її якості - важливе завдання кожного жителя планети, що думає про своє здоров'я і довголіття.

Значення води в природі іноді порівнюють з тією роллю, яку виконує кров в живому організмі. Вода - найпоширеніша на планеті речовина, вона займає більше 70% площі поверхні землі, і тільки близько 30% припадає на частку суші. Але зростання міст, бурхливий розвиток промисловості, інтенсифікація сільського господарства, розширення площ зрошуваних земель, поліпшення культурно-побутових умов і ряд інших чинників все більше ускладнює проблеми забезпечення водою.

Також у Всесвітній день моніторингу води хочеться сказати про найчистіші водойми світу, які ще поки що існують. Наприклад, озеро Байкал - озеро тектонічного походження, розташоване в південній частині Східного Сибіру Росії. Це найглибше озеро на планеті і найбільший природний резервуар прісної води, яка дуже прозора - в окремий час року прозорість досягає 40 метрів. Також до переліку найчистіших водойм світу входить озеро П'яти квіток в Китаї. Вода в ньому настільки чиста, що на дні можна розглянути стовбури дерев, що впали, а специфічний колір, який змінюється в залежності від пори року, вода набуває завдяки мінеральним солям і водяним рослинам. Ще відзначають чистоту і красу озера Пейто (Peyto Lake) в Канаді, яке розташоване на території Національного парку Банф і підживлюється льодовиком.

Дефіцит чистої прісної води вже є світовою проблемою. Це змусило вчених усього світу шукати різноманітні засоби для вирішення цієї проблеми. Одним із засобів є моніторинг водних ресурсів.

За традицією в цей день в різних водоймах планети беруться проби води для оцінки її якості: всім зацікавленим пропонується провести ряд нехитрих тестів в місцевих річках, озерах та інших джерелах. Тестовий період починається задовго до сьогоднішнього екосвята, а саме з 22 березня у Всесвітній день водних ресурсів можна перевірити якість і безпечність води для людей і живих організмів. Результати цих досліджень публікуються на сайті Всесвітнього дня моніторингу якості води (WWMD), щоб зібрати дані по воді в єдиний міжнародний реєстр.

Простий комплект тестів дозволяє перевірити параметри якості води місцевих водойм, включаючи температуру, кислотність (рН), прозорість (каламутність) і розчинення кисню (DO). Результати досліджень можна дізнатися на сайті WWMD. Сайт пропонує всім бажаючим зробити тести і опублікувати результати.

Мета Всесвітнього дня моніторингу води - підвищення інформованості населення про проблеми захисту водних ресурсів від забруднення, а у святкуванні з кожним роком бере участь все більше країн.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці