День нульовий емісії

День нульовий емісії (Zero Emissions Day або ZeDay) - екологічна дата, що відзначається в багатьох країнах світу щорічно 21 вересня.

Серед міжнародних днів, присвячених проблемам захисту навколишнього середовища і збереження екологічного балансу, ця дата стоїть осібно. У 1980-х роках в Канаді народилася ідея заснування і проведення щорічного дня на захист екології через скорочення викидів в атмосферу продуктів горіння вуглеводнів (нафти, бензину, газу, вугілля). Так на світ з'явилася міжнародна дата (яка не має, однак, статусу офіційної), що відзначається щорічно 21 вересня і іменована Днем нульової емісії.

У 2008 році в Галіфаксі був запущений веб-сайт, з девізом «Дамо нашій планеті один вихідний день в році». Саме цей інтернет-ресурс висунув ідею мораторію на спалювання продуктів вуглеводнів хоча б один день на рік. Заклик був підхоплений прихильниками ідеї і переведений спочатку на 10, а через рік - більш ніж на 30 мов світу, а потім підхоплений в соціальних мережах. В Інтернеті з'явився адреса zeroemissionsday.org, а саме свято стали скорочено іменувати ZeDay.

Прихильники теорії про те, що згоряння продуктів вуглеводнів є першочерговою причиною глобального потепління, закликають всіх один раз на рік відмовитися від спалювання нафти, газу або вугілля. Цей заклик поширюється на держави, організації, компанії і навіть окремо взятих людей. Крім призову до мораторію на спалювання нафти, газу і вугілля, прихильники «святкування» Дня нульової  емісії (або нульового викиду) пропонують всім мінімізувати використання електроенергії, вироблюваної за рахунок спалювання вуглеводнів.

Щорічне проведення Дня підтримують багато екологічних організацій, вищих навчальних закладів, розміщуючи про нього інформацію на своїх сайтах. Вчені і прихильники теорії глобального потепління, викликаного, в тому числі і процесами згоряння викопного палива, вказують на те, що багато стихійних лих, з якими ми стикаємося сьогодні - результат процесу потепління. Серед таких стихійних лих вони називають урагани, смерчі і торнадо. Масштаби стихійних лих будуть рости зі зміною клімату на планеті, вважають вчені.

Серед основного заходу, пропонованого прихильниками скорочення викидів в атмосферу продуктів горіння викопного палива, значиться впровадження нових джерел енергії і поступова відмова від використання викопних джерел енергії і традиційних технологій, заснованих на споживанні енергії, що виробляється від згоряння продуктів вуглеводнів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці