Міжнародний день охорони озонового шару

У 1994 році Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A / RES / 49/114) проголосила 16 вересня Міжнародним днем охорони озонового шару (International Day for the Preservation of the Ozone Layer). Дата встановлена в пам'ять про підписання Монреальського протоколу (1987) про речовини, що руйнують озоновий шар, і відзначається з 1995 року.

Девізом Міжнародного дня охорони озонового шару стали слова: «Збережи небо: захисти себе - захисти озоновий шар».

16 вересня 1987 року 36 країн, підписали документ, згідно з яким країниучасниці повинні обмежити і повністю припинити виробництво озоноруйнівних речовин.

Державам рекомендується присвятити цей день пропаганді діяльності відповідно до завдань та цілей, які викладені в Монреальському протоколі і поправки до нього. До того ж щороку День присвячений певній темі, що стосується захисту озонового шару.

Озоновий шар, цей тонкий газовий щит, захищає Землю від згубного впливу певної частки сонячної радіації, сприяючи тим самим збереженню життя на планеті.

Озоновий шар простягається над землею величезним покривалом, що йде в космос. Якщо цей шар виснажиться коли-небудь, це буде небезпечно для всієї біосфери, для всього живого. Від потрапляння ультрафіолетових променів на людину, може виникнути рак шкіри, сліпота та інші захворювання.

У 80-і роки 20 століття вчені зробили відкриття: в районі Антарктиди загальний вміст озону зменшилася в 2 рази. Саме тоді з'явилася назва «озонова діра».

На виснаження озону впливає окис хлору, який є продуктом заводів, підприємств промисловості. Ми не в силах запобігти появі озонових дір. Однак, зберегти озон хоча б на побутовому рівні людині під силу.

Тому поетапну відмову від регульованого використання озоноруйнуючих речовин і витікаючі з нього скорочення такого використання сприяють не тільки охорону озонового шару в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь, а й роблять великий внесок в зусилля за рішенням проблеми зміни клімату. Так, реалізація Монреальського протоколу привела до поетапної відмови від 99% озоноруйнуючих хімічних речовин в холодильниках, кондиціонерах і інших предметах споживання.

За останніми науковими даними, з 2000 року багато частин озонового шару відновлювалися зі швидкістю 1-3% на десятиліття. При збереженні нинішніх тенденцій, озоновий шар над Північною півкулею повністю відновиться до 2030 року, над Південною півкулею - до 2050 року, над полярними регіонами - до 2060 року. Зусилля щодо захисту озонового шару також сприяли заходам по боротьбі зі зміною клімату. Так, за оцінками, завдяки цим діям, з 1990 по 2010 рік вдалося запобігти викидам 135 мільярдів тон вуглекислого газу.

Таким чином, завдяки Монреальському протоколу, забезпечується захист здоров'я людини і екосистем в результаті скорочення впливу на Землю шкідливого ультрафіолетового опромінення. Тим часом, необхідно зберегти ці досягнення, продовжуючи усувати будь-які незаконні джерела озоноруйнуючих речовин в міру їх виникнення. Також необхідна повна підтримка в реалізації Кігалійскої поправки до Монреальського протоколу, яка вступила в чинність 1 січня 2019 року. Шляхом поетапної відмови від гідрофторвуглеців, які є потенційними парниковими газами, виконання положень даної поправки допоможе знизити зростання глобальної температури на 0,4° C до кінця століття. Поєднуючи ці дії з поетапною відмовою, ми зможемо домогтися поліпшення ситуації у сфері боротьби зі зміною клімату.

Давайте разом працювати над відновленням озонового шару!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці