13 вересня - Всесвітній день журавля

Кожного року, у другу неділю вересня, вся планета відзначає Всесвітній день журавля. Цього року свято припадає на 13 вересня.

Журавлі відіграють помітну роль в культурі та мистецтві. У багатьох народів цей птах – символ вірності, щастя, довгого життя. В українському фольклорі журавель - символ весни і пробудження природи від холодів. Спостерігаючи за поведінкою цих птахів, наші предки передбачали погоду. У народі примітили: "ранній приліт журавлів - на ранню весну», «журавлі летять низько - зима вже близько».

Перші предки цих красивих птахів з'явилися ще за часів динозаврів, близько 40-60 мільйонів років тому. Історичною батьківщиною журавлів вважається Північна Америка, звідки вони мігрували спочатку в Азію, а звідти в Африку і Австралію. На даний момент популяція журавлів широко поширена у всьому світі, виняток становлять лише Антарктида і Південна Америка. Головні місця зимівель журавлів — Іран і захід Індії.

Всього налічують близько 15 видів журавлів. Деякі види журавлів занесені до Червоної книги.

В Україні гніздиться 2 види - журавель сірий (біля 700 пар) та журавель степовий (200– 250 пар). Обидва види занесені до Червоної книги України. Журавель сірий гніздиться переважно у болотистих районах Полісся. Це великий довгоногий птах, завбільшки як свійська гуска, з довгою шиєю, прямим сильним дзьобом. Зимують сірі журавлі у Північній та Східній Африці та Південній Азії. Повертаються з вирію — на свої постійні місця гніздувань, зокрема на болотисті місця, зарослі очеретом.

Колись журавель був промисловим птахом, але зараз він перебуває під охороною закону. Однак, незважаючи на протести міжнародної природоохоронної та орнітологічної громадськості, в деяких країнах (наприклад, в Афганістані і Пакистані) досі збереглися традиції полювання на пролітних журавлів.

Вперше День журавля відзначили в 2002 році в США. Ратуючи за порятунок зникаючого виду американського журавля, вчені-екологи підкладали його яйця в гнізда журавлів інших видів, які відправлялися на гніздування в безпечні місця. День, коли на гніздування відправився цілий виводок врятованих птахів, був оголошений новим екологічним святом, а журавель став символом організацій, що охороняють природу.

В якості організатора Дня журавля виступає робоча група з журавлів Євразії за підтримки секретаріату Боннської конвенції (конвенція з охорони мігруючих видів диких тварин), Глобального екологічного фонду з охорони стерха (сибірського білого журавля) і його місцепроживань.

Святкування Всесвітнього дня журавля збігається у часі з щорічними обліками журавлів, які проводяться в предотлетний період. Саме свято в різних країнах супроводжується фестивалями, акціями, конкурсами та фотовиставками, присвяченими журавлям, а також екскурсіями на місця осінніх скупчень птахів, де взяти участь в їх підрахунку можуть всі бажаючі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці