Закликамо населення знайти альтернативу спалюванню рослинності, стерні та різних видів поживних решток, бути свідомими і обачливими

На території Луганської області мають місце непоодинокі випадки виникнення лісових пожеж, масового випалювання стерні, поживних решток, сухої рослинності на полях, смугах відводу доріг, лісосмугах, випалювання сухої водно-болотної рослинності, що призводить до непоправних наслідків і багатотисячних збитків, значного забруднення атмосферного повітря, порушення стану біогеоценозів, порушення стабільності екосистем, пониження родючості та протиерозійної стійкості ґрунтів. Найбільш небезпечними, з точки зору виникнення, бувають жаркі та сухі літні дні з відносною вологістю повітря – до 40%.

Державна екологічна інспекція у Луганській області нагадує, що за самовільне випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність. Відповідно до ст. 77-1 КУпАП – випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у сумі від 3060 до 6120 грн, а на посадових осіб від 15300 до 21420 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 6120 до 12240 грн, на посадових осіб від 21420 до 30600 грн.

Шкода від спалювання сухої трави багатолика та вкрай небезпечна. До складу диму від спалювання сухої рослинності та її залишків входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найбільш отруйних для людини речовин. Крім того, такі пожежі призводять до руйнування ґрунтового покриву, загибелі ґрунтоутворюючих мікроорганізмів.

Державна екологічна інспекція у Луганській області закликає населення знайти альтернативу спалюванню рослинності, стерні та різних видів поживних решток, бути свідомими і обачливими під час відвідування лісів.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці