Міжнародний день тропіків

Цей день вирішили заснувати ООН в 2016 році в пам'ять про дату доповіді щодо тропіків, яку заслухали 29 червня 2014 року. Доповідь Нобелівського лауреата Аун Сан Су Сжи розкривала комплекс проблем, які стоять на шляху розвитку країн і народів, які живуть в тропічних зонах. 

На тропічні регіони припадає 40% всієї території світу, приблизно 80% біологічних видів планети, значна частина її мов і культур. У тропіках проживають більше 800 мільйонів чоловік. І хоча тропічні країни досягли значного прогресу, вони, як і раніше, стикаються з різноманітними проблемами.

Станом на 2018 рік майже 20% людей в тропіках не мають доступу до джерела чистої води, а 30% людей, що проживають там, не мають доступу до надійних джерел електроенергії, відповідно це не дозволяє закачувати воду для посівів, не дає можливості дітям вчитися після настання темряви, сім’ям проблематично отримувати доступ до Інтернет, а також здійснювати економічну діяльність і отримання доходів, якщо це стосується електронних систем, здійснювати безготівкові розрахунки по оплаті продуктів харчування, медичних послуг, живити системи охолодження і т. д. Наприклад, згідно звіту зі стійкої інфраструктури 2017 року і знімка її стану в різних частинах тропіків встановлено, що близько 70% глобального дефіциту інфраструктури припадає саме на тропіки.

З огляду на ряд важливих факторів і критеріїв, 14 червня 2016 року Генеральна Асамблея ООН оголосила дату 29 червня Міжнародним днем тропіків.

Одна з найважливіших задач заходів у цей день – підвищити обізнаність про те, яку велику роль відіграють тропіки в житті планети зараз і якою вона буде в майбутньому. Також нагадують про проблеми, які потрібно вирішувати спільними зусиллями.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці