8 червня вся планета відзначає одне з екологічних свят - Всесвітній день океанів

8 червня вся планета відзначає одне з екологічних свят - Всесвітній день океанів. Сьогодні екологи, іхтіологи та співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля для того, щоб захистити права мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку.

Океани займають три чверті поверхні Землі, містять 97% водних запасів, займають за об'ємом 99% всієї площі планети і є невід'ємною частиною процесу сталого розвитку. Роль світового океану в регулюванні клімату важко переоцінити, вона є системоутворюючою, адже його води - один з головних поглиначів вуглекислого газу.

Морські рибні запаси, безпосередньо або побічно, забезпечують зайнятість понад 200 мільйонів чоловік. Субсидування рибальства призводить до швидкого виснаження популяцій багатьох видів риб і перешкоджають зусиллям щодо збереження та відновлення світових рибних запасів. До 40% світових океанів вважаються «сильно потерпілими» в результаті діяльності людини, в тому числі від забруднення, виснаження рибних запасів і втрати прибережних місць проживання.

Заходи, що організовуються в рамках Всесвітнього дня океанів в цьому році, присвячені темі: «Боротьба з забрудненням пластиковими відходами та рішення для забезпечення здоров'я океанів». Пластикове забруднення завдає непоправної шкоди морським екосистемам: 80% пластикових відходів потрапили в океани з суші, щорічно в океанах виявляється 8 мільйонів тон пластику, від пластикового забруднення гинуть 1 мільйон морських птахів і 100 тисяч ссавців на рік, риба, яка потрапляє на наш стіл, їсть пластик. Ви можете змінити ситуацію.

Намагайтеся менше використовувати пластикові вироби та залучайте до цієї кампанії друзів.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці