Нагадуємо, що другий місяць триває нерестова заборона на вилов живих біоресурсів на Україні, зокрема на території Луганської області

Державна екологічна інспекція у Луганській області нагадує, що другий місяць триває нерестова заборона на вилов живих біоресурсів на Україні, зокрема на території Луганської області. Наразі, працівники Інспекції проводять перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері раціонального використання охорони тваринного світу, а саме живих водних біоресурсів. У разі виявлення правопорушення під час нерестової заборони передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 34 до 170 гривень. За лов водних біоресурсів із застосуванням заборонених знарядь лову визначений штраф у розмірі від 340 до 680 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих біоресурсів.

Неодноразово Інспекція інформувала про встановлені місця і строки заборони риболовлі під час нересту. Заборона є «усередненою», оскільки різні види риб відкладають ікру для виведення потомства в різні періоди року. Так, щука зазвичай нереститься в кінці лютого-початку березня. Сом йде на нерест в кінці травня-початку червня. При цьому деякі види підводних мешканців (окуні, срібні карасі та ін.) метають ікру кілька разів на рік. Що стосується Луганської області, то лов риби заборонений в такі періоди:

- у  річках та їх корневих водах — с 1 квітня по 20 травня (включно)

- в водосховищах і ставках — с 1 квітня по 10 червня (включно)

- в придаткових водоймах (озерах, старицях, протоках та інш.) — с 1 квітня по 30 червня (включно).

Нажаль, не зважаючи на заклики Держекоінспекції утриматись громадян від рибальства, кількість  правопорушників не зменшується. Відтак, за два минулі місяці інспекторами складено адміністративних протоколів на 143 особи, 10 матеріалів з яких передано до суду. Так наприклад, за останній тиждень інспекторами ДЕІ у Луганській області було встановлено 15 порушень вимог природоохоронного законодавства та притягнуто правопорушників до адміністративної відповідальності згідно ч. 3 ст. 85 КУпАП.

Ще раз нагадаємо, що  10 червня закінчується заборона на вилов біоресурсів на водосховищах і ставках та закликаємо здійснювати лов риби тільки з дотриманням «Правил любительського та спортивного рибальства».

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці