Проведено облік чисельності бабака в Старобільському районі

Проблема збереження байбака для фауни України в даний час дуже гостра і заслуговує на особливу увагу. Байбак - типовий степовий вид. Можливості його природного розселення вкрай обмежені й не так відсутністю достатнього числа придатних для цього місць проживання, скільки їх віддаленістю один від одного. Нажаль в наш час можемо спостерігати зменшення популяції бабака, перш за все через непомірне полювання на цих тварин. Бабак — цінний мисливсько-промисловий звір (використовують хутро, м'ясо, жир). У зв'язку з тим, що існування бабака пов'язане з цілинами і перелогами, збереження його як виду і як мисливського звіра треба здійснювати в заповідниках і мисливських господарствах.

Державна екологічна інспекція у Луганській області щорічно приймає участь у проведенні обліку чисельності бабака.

Державним підприємством «Старобільське лісомисливське господарство при участі Державної екологічної інспекції у Луганській області проведено облік чисельності бабака в Старобільському районі. В ході проведення обліку загальні  запаси бабака в Старобільському районі  становлять 373 особин, з них молодняк – 180, дорослі – 193. Таким чином чисельність їх у порівнянні з минулим роком  збільшилась приблизно на 10%.

     Облік чисельності й розташування бабаків проводиться у три етапи:

-    Пішки або проїжджаючи автомобілем визначається площа перебування бабаків у областях. На мапу землекористування наносяться всі його сімейні ділянки.

-          Визначається щільність поселень.

-          Здійснюється візуальний підрахунок у бінокль кількості тварин у родині. Облік проводиться ранньою весною одразу ж після виходу тварин зі сплячки.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці