13 травня – всесвітній День кульбаби

Немов ліхтарики яскраві в траві розкидані рясні, кульбабок усмішки ласкаві нас зігрівають навесні (Валентина Хлопкова).

У цього свята немає особливої ​​мети або глибокого філософського посилу. Просто в цей день прийнято згадувати і звертати уваги на рослини, період цвітіння яких припадає на середину травня.

Кульбаба – це лікарська рослина, вона цілюща й дуже корисна. Від великої кількості недуг і захворювань вже давно застосовують терапевтичні властивості кульбаби. Кульбаба з’являється ранньою весною і є однією із зовсім невеликої кількості рослин, які здатні починати цвітіння ранньою весною і закінчувати пізньої осені.

На просторах України росте близько двохсот видів кульбаби, особливо поширена кульбаба лікарська, різновидів якої близько ста. Впізнати її не складно по жовтих квітках на прямо-стоячих стеблах заввишки близько 20-30 сантиметрів, що після цвітіння перетворюються в так званні “парашутики”.

Кульбаба, завдяки глибокому корінню, витягає воду ближче до поверхні, чим допомагає рослинам з більш дрібними коріннями. Це дуже цілюща рослина, яка здатна позбавити людину багатьох недуг. Причому, використовуються практично всі її частини: і квіти, і листя, і стебла, і навіть коріння. Також кульбабу застосовують в кулінарії у вареннях, салатах, борщах, вітамінних асорті.

А Ви знали, що у Львові на площі Галицькій  є фонтан «Кульбаба», а на Центральній площі Чернівців пропонували встановити пам’ятник Кульбабі?

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці