2 травня - Всесвітній день тунця

Відразу за Днем праці, який у багатьох країнах святкують першого травня, в календарі слідує дуже незвичайна дата - Всесвітній день тунця.

Свято, проголошене Генеральною Асамблеєю ООН, в цьому році відзначається вчетверте. Чому ж в Організації Об'єднаних Націй вирішили удостоїти цю рибу особливою увагою?

В даний час тунцевим промислом займається понад 80 держав. Економіка багатьох країн в тій чи іншій мірі залежить від уловів тунця: рибальство не тільки забезпечує людей продовольством, але також веде до створення робочих місць і приносить значний дохід державі.

Всесвітній день тунця був проголошений з метою підвищити обізнаність про цінності цього виду риби, а також про загрози, з якими стикаються тунцеві популяції. За останні десятиліття їх чисельність значно скоротилася через надмірний вилов. День тунця покликаний нагадати про важливість сталого рибного промислу.

З нагоди Всесвітнього дня тунця ми зібрали 5 цікавих фактів про цю рибу. У філе тунця міститься більше білка, ніж в будь-якій іншій рибі. Тунці розвивають швидкість до 75 км/год. Червоний колір м'яса тунця, незвичайний для риби, пов'язаний з міоглобіном. Ця речовина виробляється в м'язах цієї риби через те, що вона багато і швидко плаває. Блакитний тунець плаває з відкритим ротом, вентилюючи таким чином зябра. Розмір тулуба у різних видів тунця варіюється від 50 см до 4,5 метрів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці