Всесвітній день захисту лабораторних тварин

24 квітня в календарі екологічних дат відзначений як Всесвітній день захисту лабораторних тварин, який був заснований Міжнародною Асоціацією проти хворобливих експериментів на тваринах (ИнтерНИЧ) у 1979 році та підтриманий ООН.

Як дата Всесвітнього дня захисту лабораторних тварин був обраний день народження Х’ю Даудінг. Він був не тільки офіцером Королівських ВПС Великобританії і героєм двох світових війн, але і відомим борцем за права тварин і противником вівісекції.

Спочатку ця дата «відзначалася» зоозахисними організаціями в ряді країн, а сьогодні вже по всьому світу активно розвивається рух проти вівісекції (експериментів і дослідів над лабораторними тваринами), яке підтримують активісти різних громадських та зоозахисних організацій.

Поняття «лабораторна тварина» склалося в кінці 19 століття у зв'язку з бурхливим розвитком експериментальної біології і медицини, а з другої половини 20 століття метод наукового експериментування над тваринами оформився як самостійний напрям. Сьогодні лабораторні тварини використовуються для моделювання патологічних процесів і випробування ліків, косметичних засобів, сигарет, харчових добавок, речовин побутової хімії... Основними замовниками досліджень виступають великі фармацевтичні і косметичні корпорації.

Серед найбільш часто використовуваних у дослідах тварин – миші, кролики, мавпи і собаки. Щороку сотні представників цих видів гинуть в лабораторіях. Крім того, тварин використовують при навчанні майбутніх медичних працівників і ветеринарних лікарів.

Згідно зі статистикою, наведеною на офіційному сайті Національного суспільства проти вівісекції, щорічно в лабораторіях по всьому світу піддаються мукам і вмирають приблизно 100 мільйонів тварин.

Звичайно, на початковому етапі розвитку науки про лабораторних тварин етичні питання не були актуальними, оскільки і розмах цієї «галузі» не був такий великий. У теперішній же час питання біоетики в даній сфері стоять в центрі уваги вчених і громадськості. Жорстокі досліди і тести на тваринах продовжують своє існування, в першу чергу тому, що багато споживачів взагалі не знайомі з цією моральною проблемою, а виробники не зацікавлені доносити її до кінцевого покупця. Саме з метою привернення уваги світової громадськості до цієї проблеми і був заснований Всесвітній день захисту лабораторних тварин. Біоетика експериментування на тваринах вимагає використання всіх останніх досягнень для покращення добробуту лабораторних тварин, удосконалення технології їх утримання, забезпечення їх гуманного та адекватного використання в експериментах, зменшення кількості таких тварин, зменшення страждань і болю тварин у процесі експерименту і т. п. Також біоетика розглядає моральні, юридичні, філософські, соціальні, релігійні проблеми, що виникають у зв'язку з неминучим використанням тварин як засіб для прогресу біології і медицини.

Вже в середині минулого століття в багатьох країнах розгорнувся потужний громадський рух під гаслом «Краса без жорстокості», в результаті чого значна кількість косметичних підприємств перейшло на рослинну сировину (тобто без тваринних компонентів) та альтернативне тестування (без використання тварин). Сьогодні таку продукцію позначають фірмовим знаком: кролик в колі і напис – «Not tested for animals» («Не випробувано на тваринах»), або знаком «V» (веган).

Також ИнтерНИЧ розгорнула свою діяльність у багатьох країнах світу щодо пошуку альтернатив вівісекції для занять в навчальних закладах. Багато Вузів Європи, заявили про відмову від проведення дослідів на тваринах. Студентам натомість надаються відеоматеріали та комп'ютерні програми, які замінюють препарування тварин. Практичні навички вони можуть придбати, препаруючи трупи тварин, які померли природною смертю, загинули в результаті нещасного випадку або були приспані через невиліковну хворобу. Все це, безсумнівно, дозволяє зберегти життя багатьом представникам тваринного світу.

Але якщо у навчальному процесі можна обійтися без живого організму, то, на жаль, багато наукових експериментів досить важко провести без участі тварин. Але і тут зоозахисні організації за роки своєї роботи досягли багатьох позитивних результатів. Наприклад, у 1998 році Великобританія першою заборонила тестування косметики на тваринах і ввела закон про обов'язкове знеболенні при експерименті, а потім і інші країни; у деяких державах існують організації, які спеціалізуються на захисті прав лабораторних тварин; у США велика увага приділяється розробці альтернативних методів тестування. Треба сказати, що сьогодні товари, не тестовані на тваринах, набувають все більшу популярність у споживачів, а, отже, з'являються і «нечесні» в даному питанні виробники. У зв'язку з цим, було затверджено ряд важливих документів і Стандартів етичної косметики і побутової хімії) світового масштабу, спрямованих на захист тварин, що використовуються в експериментах та інших наукових цілей. До того ж пошук альтернативних методів для експериментів над тваринами триває. А у Всесвітній день захисту лабораторних тварин противники і прихильники вівісекції гуманної науки в різних країнах проводять різні масштабні просвітницькі акції та заходи, щоб ще раз привернути увагу громадськості до проблем «братів наших менших», приречених на досліди, і нагадати, що існує альтернативна медицина, косметика, побутова хімія і засоби особистої гігієни. У захисті прав лабораторних тварин багато неясностей і протиріч, але вирішити їх зможе лише співчуваюче і гуманне суспільство.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці