19 квітня в багатьох країнах світу відзначалося весняне свято – День підсніжника

19 квітня в багатьох країнах світу відзначалося весняне свято – День підсніжника (The Day of Snowdrop). Свою історію воно веде з Англії, де було засновано в 1984 році. Взагалі в світі, в залежності від кліматичної зони, підсніжники зацвітають від січня до квітня. А оскільки в Великобританії їх цвітіння припадає на середину квітня, то і свято було приурочено до цього періоду – початку весни і теплих сонячних днів, а сьогодні стало улюбленим і популярним і в інших країнах.

Варто сказати, що в Англії підсніжники дуже популярні квіти, і ставлення до них вельми трепетне. Є думка, що це пов’язано зі старовинним англійським повір’ям, яке говорить, що підсніжники, посаджені навколо будинку, вбережуть його жителів від злих духів. Але перш за все підсніжники – це перші квіти, які з’являються після зимових холодів і відповідно символізують початок весни, перемогу тепла над холодом і дарують надію на краще. Вони прикрашають багато міських клумб, а їх розведенню в Сполученому Королівстві приділяється стільки ж уваги, скільки, наприклад, розведення тюльпанів в Голландії.

Латинська назва підсніжника – «Galanthus» – «молочна квітка». Ця рослина відома ще з 1 тисячоліття, в середні віки її шанували як символ чистоти, а повсюдно стали вирощувати в 19 столітті. Сьогодні підсніжники ростуть на багатьох територіях земної кулі, всього їх налічується близько 20 видів, але практично всі вони занесені до Червоних списків. Найпопулярніший вид – підсніжник білосніжний, а ще є грецький, візантійський, кавказький … Всі вони розрізняються за формою, забарвленням і навіть ароматом.

У різних країнах цю рослину називають по-різному. Англійці називають – сніжною краплею або сніжною сережкою, чехи – сніжинкою, німці – сніговим дзвіночком, а ми – підсніжником. Назва, ймовірно, з’явилася завдяки здатності цієї весняної рослини пробиватися з-під снігу і зацвітати з першими теплими променями сонця.

Адже сам по собі факт, що під снігом ховається це чудове весняне творіння природи, вже робить образ підсніжника повним загадок і таємниць. І тому цілком закономірно, що він часто ставав героєм різних легенд і казок. Наприклад, одна давня легенда свідчить, що коли Адам і Єва були вигнані з раю, йшов сніг. Єва замерзла і стала плакати, згадуючи про теплі райські сади. Щоб утішити її, Бог перетворив кілька сніжинок в квітки підсніжника. Побачивши квіти, Єва повеселішала і у неї з’явилася надія на краще. Звідси і вважається, що підсніжник – символ надії.

За іншою легендою, богиня Флора роздавала квітам костюми для карнавалу і подарувала підсніжникам біле плаття. Але сніг теж хотів брати участь в карнавалі, хоча костюма йому не було. Тоді він став просити, щоб квіти допомогти йому, але вони злякалися холоду і не погодилися, і тільки підсніжник вкрив його своїм білим плащем. Разом кружляли вони у танку і перейнялися один до одного такою симпатією, що стали нерозлучні. Існувала ще легенда, що одного разу Зима зі своїми супутниками Холоднечею та Вітром вирішила не пускати на землю Весну. Всі квіти злякалися її загроз, крім підсніжника, який випрямив свою стеблинку і зміг вибратися з-під снігового покриву. Побачило Сонце його пелюстки і зігріло землю теплом, відкривши дорогу Весні.

Сьогодні чисельність популяції первоцвіту різко зменшилась, а в багатьох місцях він взагалі зник. Підсніжник став жертвою саме «любові людської». Ці квіти прекрасні, але тільки в природі, адже зірвані вони «живуть» лише кілька днів. А з вини людей, які по-варварськи «збирають» підсніжники, їх на Землі з кожним роком стає все менше і менше. Ще не так давно вони росли в багатьох країнах, але квітучі рослини піддавалися масовому знищенню на букети, а їх цибулини хижацьки викопувалися. Тому в даний час всі види підсніжників включено до Червоної книги України і збирати їх не можна.

Але щороку з настанням весни в містах знову з’являються торговці, які знищують підсніжники. Тому, якщо вам захочеться купити букетик цих красивих квітів, згадайте, що, купуючи, ви змушуєте браконьєрів до ще більш масштабного їх збору.

Інспекція виступає за посилення заходів по відношенню до «збирачів» підсніжників, закликають всіх небайдужих ставитися до цих квітів обережно і дбайливо. Відмовтеся від збору та покупки цих квітів, допомагаючи тим самим зберегти цінний весняний первоцвіт. Щоб і у наших нащадків була можливість побачити це диво природи в живу, а не тільки дізнатися про нього з казок і легенд. Ось про що нагадує свято – День підсніжника.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці