Інспекція погоджує схеми санітарного очищення населених пунктів

Державна екологічна інспекція у Луганській області відповідно наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 23.03.2017 № 57 «Про затвердження Порядку розроблення, погодження та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів» погоджує схеми санітарного очищення населених пунктів.

Аналіз стану санітарного очищення населених пунктів Луганської області виявив наявність проблем, які потребують невідкладного вирішення. Існуюча система збирання ТПВ населених пунктів – планово-подвірна та планово-поквартирна (по-будинкова), вивізна. Збирання ТПВ здійснюється контейнерним та без контейнерним методами. Контейнерний метод збирання ТПВ застосовується у багатоквартирних будинках та у приватному секторі.

На території більшості населених пунктів немає спеціально обладнаних контейнерних майданчиків. Відсутня система роздільного збирання ТПВ, в місцях утворення, тверді побутові відходи накопичуються без будь якого сортування.

Схема санітарного очищення населеного пункту – документ, який визначає черговість здійснення заходів, обсяги робіт із усіх видів очистки і прибирання, системи і методи прибирання, зберігання, видалення, знешкодження, перероблення утилізації та захоронення, необхідність, кількість збиральних машин, механізмів, устаткування й інвентарю, доцільність проектування, будівництва чи реконструкції розширення об’єктів системи санітарної очистки, їх основні параметри і розміщення, орієнтовані капіталовкладення на будівництво і придбання технічних засобів.

Розроблення схеми санітарного очищення населеного пункту передбачено Законом України «Про відходи», Законом України «Про благоустрій населених пунктів», Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та регламентовано ДБН Б.2.2-6:2013 «Склад та зміст схеми санітарного очищення населеного пункту».

Метою розробки Схеми та прийняття рішення про її затвердження є удосконалення сфери поводження з відходами у населеному пункті, обґрунтування напрямків її розвитку, визначення основних технологічних проектних рішень і заходів на наступні 20 років і як наслідок, зменшення негативного впливу відходів на довкілля та здоров’я населення.

За 2019 рік Державною екологічною інспекцію у Луганській області розглянуто та погоджено Схеми санітарного очищення наступних населених пунктів Луганської області:

- смт. Новопсков;

- м. Гірське;

- м. Попасна.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці