20 березня Всесвітній день горобців

20 березня відзначається Всесвітній день горобців. Це свято має на меті підвищити обізнаність про такого птаха як горобець хатній, а також інших поширених в міському середовищі птахів.

Свято було запропоновано відзначати індійським співтовариством Nature Forever Society у співпраці з Eco-Sys Action Foundation (Франція). Ініціативу підтримали також численні інші національні та міжнародні організації. Спільноту Nature Forever Society заснував індійський еколог Мохаммед Ділавар. Він є автором ідеї заснування Всесвітнього дня горобців для того, щоб виділити важливість збереження популяції хатніх горобців, які сьогодні мають одні з найбільших популяцій у містах, але чисельність цих птахів з кожним днем неухильно скорочується. Якщо проблему ігнорувати, то горобці можуть потрапити в список зникаючих видів птахів.

Доречі одна з теорій масового зникнення горобців полягає у беззаперечному факті - у містах горобці скльовують жувальну гумку, яку люди випльовують на тротуари, а розчиняючись у шлунку вона викликає болісну загибель птахів. Тому наступного разу добряче подумайте чи варта ваша недолугість та лінь стати причиною болісної загибелі живої тварини.

В Україні живе три види горобців, два з них зустрічаються частіше і, як правило всюди: і в містах і селах. Це хатній та польовий. Рідкісний залітний гість — чорногрудий горобець.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці