13 березня День тайського слона

          Щорічно 13-го березня в Таїланді відзначають національний День слона, який вважається одним із найбільш значущих свят цієї країни. В історії Таїланду слони вважаються божеством і шануються досі. У цей день по всьому королівству проводяться буддистські церемонії, а для слонів влаштовуються святкові обіди.

        Слони і Таїланд пов’язані нерозривно, не дарма ж Королівство називають часто «країною слонів». Можна подивитися на карту Таїланду і угледіти в обрисах країни голову слона: центральна частина країни – це голова слона, хобот – це протяжний південь, а вуха спрямовані на схід і північ. Слони здавна приносили користь місцевим жителям, переносячи вантажі і при будівництві храмів і будинків, а також ці величезні тварини брали участь у війнах разом із тайцями. У наш час слонів активно використовують для залучення і розваг туристів і на лісозаготівлях. Зараз у Таїланді налічується близько 4 тис. азіатських слонів, полювання заборонене на них.

        Переоцінити роль слонів у Таїланді дуже важко, тому щороку, 13 березня, тут відзначають Національний день тайського слона (National Thai Elephant Day). На честь цих потужних тварин по країні проводять буддистські церемонії, а для тварин “накривають” святкові столи. Але справжнє свято проходить приблизно за 80 км на північ від Бангкока на спеціальному майданчику, де можна милуватися слонами будь-якого віку, вбрані в кольорові попони, з прикрасами на ногах, голові і бивнях. Але найголовнішою подією цього дня є влаштований для слонів величезний святковий стіл із різноманітними фруктами і кубами льоду, в яких заморожені ананаси, кукурудза, половинки кавуна тощо. Вхід на свято вільний, завдяки чому велика кількість людей може прийти і висловити свою повагу цим благородним тваринам.

        Особливо в Таїланді шанують білих слонів, які є символом монархії. Цих тварин ніколи не залучають до роботи, зате дуже ретельно за ними доглядають. Як тільки на території країни знаходять рідкісного білого слона, його одразу передають у власність правлячої монархії, а тому, хто знайде – надають усілякі почесті.

        У Таїланді вважають, що добрі душі вибирають для тимчасового житла тіла білих слонів. Стародавні тайські повір’я свідчать, що Чумацький шлях – це величезне стадо білих слонів, які пасуться на небесах.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці