Пожежонебезпечний період

Час весняних свят – один з «найгарячіших» періодів, адже значна частина населення прагне відпочити від гамірного міста у лісі. Проте, через людську недбалість у цей період виникає найбільше пожеж. Не дивлячись на застереження, населення нехтує усіма правилами поводження у лісі.

З метою уникнення лиха, на період високої пожежної небезпеки Державна екологічна інспекція у Луганській області просить громадян Луганської області дотримуватися елементарних правил безпечного поводження у лісі.

Для громадян, що з будь-яких причин перебувають у лісі, обов’язкові для виконання Правила пожежної безпеки в лісах України.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

- розведення багать у лісі, крім спеціально визначених та обладнаних місць відпочинку;

- заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів;

- відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;

- палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки;

- використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти мате-ріалів;

- випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали);

- звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Відповідно до статті 77 Кодексу про адміністративні правопорушення порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 85 до 255 грн., на посадових осіб – від 255 до 850 грн. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі тягне за собою накладення штрафу на громадян від 255 до 850 грн., на посадових осіб – від 595 до 1020 грн.

Відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом карається штрафом від 5100 до 8500 грн. або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Відпочиваючи на природі, подбайте про те, щоб ваш відпочинок був максимально безпечним як для вас, оточуючих, так і для навколишнього природного середовища, будьте обережними та відповідальними!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці