День Соборності України

22 січня в Україні святкується День Соборності. День Соборності – свято, яке відзначають щороку в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Століттями розірваний український народ об’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі – Наддніпрянщина вийшла з Російської, а Західна Україна – з Австро-Угорської імперії.

Оскільки це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель, заходи, що проводяться 22 січня, покликані відобразити саме його. Мабуть, найбільш знаковий з таких відбувся в 1990 році і отримав назву «Живий ланцюг». Тоді люди вишикувалися «ланцюгом» від Києва до Львова і Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.



Від того часу ідея проведення «живого ланцюга» стала доброю традицією. Такі акції влаштовують щорічно в різних куточках України. До акції приєднуються й українці, які проживають в різних містах Європи та Америки.

У м. Сєвєродонецьк також відбулися обласні урочисті заходи, присвячені Дню Соборності України.

Після покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку та Івану Франку жителі і гості міста, які приймали участь у заході, вишикувалися у «Ланцюг єднання». Після цього у Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі відбулися урочистий захід та тематична концертна програма.

Працівниками Державної екологічної інспекції у Луганській області прийнято участь у заході.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці