11 січня – День заповідників і національних парків

Заповідати – означає передавати в спадщину щось дороге і цінне. Заповідники є найвищою формою охорони природи в нашій державі.

Сучасна мережа природних заповідників України сформувалась внаслідок праці багатьох поколінь природоохоронців і відіграє важливу роль у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства.

Всього у світі створено більш як 11 тис. заповідних територій, що мають статус заповідника чи національного парку.

День заповідників і національних парків у світі почали вперше відзначати в 1997 році з ініціативи Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи.

Перший заповідник на території сучасної України був створений у 1886 році українським природознавцем Володимиром Дідушицьким. Це, до речі, був і перший заповідник в Європі, який являв собою природний резерват площею 22,4 га поблизу с. Пеняки (нині Бродівський район Львівської області) та одержав назву «Пам’ятка Пеняцька».

На Луганщині існує Луганській природний заповідник НАНУ, який створений у 1968 році та складається з чотирьох філіалів: Станично-Луганського, Стрільцівський степ, Провальський степ та Трьохізбенський степ . Загальна площа заповідника 5403,0 га. В заповіднику нараховується 250 видів павукоподібних, 2 тис. – комах, 1 – круглоротих, 46 – риб, 9 – земноводних, 10 – плазунів, 297 – птахів, 66 – ссавців. До Європейського червоного списку віднесено 28 видів, до Червоної книги України – 102, до Додатка 1-ї Берн. конвенції – 196. Символ Стрільцівського степу є бабак степовий. У 2014 році під час бойових дій в заповіднику виникали пожежі, від вибухів снарядів знищувались ділянки заповіднику та зменшувалась популяція живих істот.

Спеціально уповноваженим органом державного управління в галузі організації, охорони та використання природно-заповідного фонду є Міністерство охорони навколишнього природного середовища України. При ньому в 2001 р. створено урядовий орган – Державну службу заповідної справи. На сьогодні вже розроблено програму розвитку заповідної справи до 2020 року, якою передбачається збільшення площі природно-заповідного фонду вдвічі, що дозволить довести показник заповідання до середньоєвропейського.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці