Ялинки потребують особливої охорони

        Наближається Новий рік! По офісах і крамничках встановлюють ялинки, зявляться вони і в більшості міських осель, а в передріздвяні дні - у храмах та домівках сільчан. Вже зараз лісові красуні можна замовити в лісництвах та державних лісопідприємствах Луганського лісового та мисливського господарства, купити на новорічних ярмарках в усіх містечках і селах. Традиційно у ці передноворічні дні державна лісова охорона проводить заходи щодо попередження незаконних рубок, браконьєрства та крадіжок новорічних деревець.

Небагато хто замислюється, що ялинки потребують особливої охорони. Напередодні Нового року на них влаштовують справжні полювання: хто йде на ярмарок, а хто – по дармову ялинку у ліс. Втім, кожна самовільно зрубана ялинка може дорого обійтися порушникам лісового законодавства. За одну найменшеньку самовільно зрубану новорічну ялинку доведеться заплатити як мінімум 332 гривні 89 копійок - дешевше буде на ярмарку купити, аніж штраф платити.

Нехай кожен сам розсудить. У випадках виявлення фактів незаконних порубок новорічних ялинок для обрахунку суми нанесених збитків до порушників застосовуються «Такси для обчислення шкоди заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» (Постанова кабінету міністрів України № 665 від 23 липня 2008 р) із застосуванням індексації 2014 р. За незаконне вирубування або пошкодження до ступеня припинення росту насіннєвих і хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні розмір шкоди обчислюється за цією таксою, збільшеною у 3 рази. Штраф на лісопорушника накладається згідно статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Наприклад, якщо діаметр пня зрубаної ялинки 10 см (чи до 10 см), то сума збитку становитиме 82,63 грн. х 3 = 247,89 грн. Мінімальна сума штрафу складає  85,00 грн (відповідно КУпАП від 85 до 170 грн). Мінімальна оплата лісопорушником за одну найменшу зрубану новорічну ялинку становить 332,89 грн. У разі, коли ялинка незаконно зрубана з під пологу насадження, на лісопорушника накладається стягнення згідно статті 66 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Сума штрафу в даному випадку складає від 17 до 51 гривень, мінімальна сума збитків за одну ялинку становить 247,89 гривні.

Мінімальна оплата лісопорушником за одну зрубану найменшу новорічну ялинку в даному разі становитиме 264,89 гривень. В передноворічний період державна лісова охорона керується наказом Луганського ЛМГ «Про комплекс заходів щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування у передноворічний період 2016 року», листом Держлісагентства України від 18.11.2015 № 250 та іншими нормативно-законодавчими документами.

Директори державних лісогосподарських підприємств мають забезпечити взаємодію рейдових бригад державної лісової охорони з працівниками територіальних органів поліції та Держекоінспекції, органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування та засобів масової інформації. Для цього розроблено комплексні плани проведення оперативних спільних рейдів у лісах.

Заготівля новорічних ялинок, сосонок та гілок проводиться виключно на спеціально визначених лісових ділянках або при суміщенні з проведенням рубок формування і оздоровлення лісів, розрубки ялинок під лініями електропередач тощо.

У цьому році головне підприємство-оператор Галузевої інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний облік деревини» розробило спеціальну самоклейну етикетку. Вона в 2,5 рази дешевша від пластмасових бірок. Етикетка наклеюється довкола стовбура ялинки, використати її повторно неможливо, бо тоді штрих-код розривається. Втім, лісгоспи будуть використовувати ще й бірки, закуплені минулого року. Кожному деревцю у Єдиній державній системі ЕОД присвоюється індивідуальний номер та ведеться реєстр усіх заготовлених деревець. Про походження придбаної новорічної ялинки можна дізнатися, безкоштовно ввівши номер із самоклейної етикетки або бірки на сайті підприємства-оператора www.ukrforest.com.


          Бажаємо всім гарних новорічних свят!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці