Щодо придбання «новорічної красуні»

Для мільйонів людей різдвяні й новорічні свята — це час, який вони проводять разом з сім’єю і друзями. Кожен мріє про казкові дива, загадкові перевтілення. Іграшки з блискітками, запах мандарин та ялинки - це все нам нагадує про дитинство.

На передодні новорічних свят дорослі поспішають придбати «новорічну красуню», але не кожен робить це законним чином.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) лісопорушники сплачуватимуть адміністративний штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510-1020 грн.), а посадові особи від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів (2550-5100 грн.).

Однак якщо дії зловмисників спричинили тяжкі наслідки, то за такі дії передбачена кримінальна відповідальність. Кримінальний кодекс України також визначає покарання за "незаконну порубку або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу", які заподіяли істотну шкоду – штраф від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-25500 грн.) або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Державна екологічна інспекція у Луганській області (далі - Інспекція) на передодні свят велику увагу приділяє заходам державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства в сфері раціонального використання охорони рослинного світу, звертаючи увагу на те, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників тягнуть за собою штрафи.

За незаконну торгівлю або придбання «новорічної красуні» чи декоративних комплектів з неї передбачений штраф 510 – 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої згідно ст. 88-1 КУпАП.

Так під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) співробітниками Інспекції встановлено, що громадяни здійснювали незаконний збут «комплектів новорічних», без відповідних документів. Даний факт є порушенням ст. 10 Закону України «Про рослинний світ».

За даним фактом складено 2 протоколи про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 88-1. Матеріали адміністративних справ направлено до суду для прийняття заходів реагування відповідно до чинного законодавства.

Наразі Інспекція звертається до громадян з проханням бути обачними та розсудливими в питаннях придбання новорічних ялинок і в жодному разі не порушувати закон.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці