Час підготовки до новорічних свят!

Грудень місяць – це час підготовки до новорічних свят. Насамперед постає питання, щодо вибору ялинки.

Ця традиція йде з XVIII століття, коли російський цар Петро І в наказі про перенесення святкування Нового Року наказав ставити прикрашені ялинкові чи соснові гілки на воротах.

«Знатними і проїжджими вулицями, біля воріт і будинків, учинити деякі прикраси з древ і гілок соснових і ялинкових, чинити стрілянину з невеликих гармат і рушниць, пускати ракети і запалювати вогні. А людям убогим кожному хоча б по древу чи гілці на воротях поставити».

Протягом ХIХ століття популярність домашніх ялинок росла в першу чергу серед владних родин Європи. І через них традиція розповсюдилася як на європейське населення, так і по всьому світі.

Поволі ялинка стала символом не стільки Різдва, скільки Нового року зовсім не релігійного свята.

Живі ялинки, піхти та сосни, які ще вчора росли в українських лісах; штучні аналоги будь-яких розмірів та кольорів і навіть дерева у горщиках, які після свят нібито можна висадити у природнє середовище – це далеко не весь перелік варіантів, котрі очікують на нас цієї зими. І так постає питання, яку ж вибрати?

Найчастішим аргументом покупців штучних ялинок є бажання зберегти дерева від масового вирубування, а їхні опоненти натомість вказують на небезпечність використання штучних прикрас.

Дійсно, кількість дерев, котрі продаються напередодні зимових свят, здається безпідставно великою: у кожному місті можна відшукати хоча б декілька «точок» із новорічними красунями. Однак думка про те, що купівля живих дерев стимулює знищення українських лісів, є не зовсім коректною.

Ще у 2011 році Державне агентство лісових ресурсів України вирішило запровадити електронний облік дерев за допомогою бірок і штрих-кодів. Усередині таких етикеток міститься повна інформація про походження, сорт і якість хвойного насадження, що підтверджує законність його реалізації. Така процедура дозволила зменшити кількість незаконно зрублених дерев та взяти під контроль подальший продаж. Саме тому при купівлі живої ялинки перш за все зверніть увагу на наявність етикетки та відповідних документів у продавців.

Крім того, вирубка святкових дерев не відбувається хаотично, а, навпаки, здійснюється під контролем. Цього року заплановано реалізувати близько 500 тис. дерев. До того ж кількість дерев для продажу збільшується за рахунок вирубки частини загущеного молодняка.

А ось, якщо хтось захоче зрубати красуню незаконно, накладення штрафу на громадян становитиме від 510 до 1020 грн, а на посадових осіб - від 2550 до 5100 грн. Так на особу розповсюджується стаття 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення.

На 1 грудня 2019 року на підконтрольній Україні території Луганщини працюють вісім державних лісомисливських підприємств, за якими закріплено 238,1 тис. га державного лісового фонду.

У цьому році набори з декількох гілок будуть коштувати по 85-95 гривень, сосни і ялинки розміром 1,5-2 метра — 150-250 гривень. Загалом планується на Луганщині реалізувати 29 тисяч 568 штук новорічних ялинок.

Отже вибір за Вами купувати красуню законно чи ставити її штучну.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці