Шановні громадяни! Не купуйте новорічні ялинки незаконного походження

Наближаються свята, традиційним атрибутом яких є ялинка. З метою посилення державного контролю за охороною лісів від незаконних рубок зелених насаджень Державною екологічною інспекцією у Луганській області у передноворічний період щорічно проводиться робота по організації та проведенню операції «Новорічна ялинка».

Державна екологічна інспекція у Луганській області відповідно до доручення Державної екологічної інспекції України від 03.12.2019 № 260 розпочинає здійснення рейдових перевірок з виявлення незаконних рубок та перевезення новорічних ялинок, а також контроль за дотриманням правил торгівлі, законності продажу і придбання новорічних ялинок в населених пунктах області в період підготовки до Нового 2020 року.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Луганської області із залученням працівників лісової охорони, органів внутрішніх справ, громадських інспекторів з охорони довкілля перевірятимуть дотримання вимог природоохоронного законодавства при заготівлі новорічних ялинок лісогосподарськими підприємствами, пункти реалізації хвойних дерев, транспортні засоби щодо законності перевезення ялинок.

Нагадуємо, що реалізація новорічних ялинок повинна проводитися лише при наявності електронного маркування. Єдиним документом на право перевезення новорічних ялинок є товарно-транспорта накладна встановленого взірця з відповідними відмітками відвантажувача, видана лісогосподарським підприємством.

Відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 510 до 1020 грн і на посадових осіб - від 2550 до 5100 грн.

Розміри стягнень за заподіяну шкоду внаслідок самовільної рубки хвойних насаджень розраховуються відповідно до «Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу», затверджених Постановою КМУ від 23.07.2008 №665, і «Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів», затверджених Постановою КМУ від 08.04.1994 №559.

Крім того, Державна екологічна інспекція у Луганській області попереджає, що за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання, також передбачена відповідальність згідно зі статтею 88-1 Кодексу України та тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, про що рішення приймаються відповідними місцевими судами. За аналогічне порушення в межах природно-заповідного фонду, сума накладеного штрафу складає 1700-3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Шановні громадяни! Не купуйте новорічні ялинки незаконного походження та не сприяйте незаконному промислу, який завдає шкоди довкіллю. Тож лише спільними зусиллями ми зможемо уникнути знищення праці багатьох людей, понівечення вічнозелених насаджень, значних збитків для навколишнього природного середовища.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці