23 жовтня - Міжнародний день сніжного барса

Сніговий барс відомий інакше як ірбіс. Це унікальна тварина занесена в Червону книгу через свою нечисленність і ризику опинитися в числі вимираючих видів. Ареал проживання цього великого хижого ссавця сімейства котячих – високогірні райони Центральної Азії.

Рідкісний окрас і цінність хутра ірбіса призвели до того, що він став ласою метою для браконьєрів, готових ризикувати багатьом заради незаконного полювання за диким звіром. Крім того, розширення пасовиськ та розширення зони випасання худоби в країнах Центральної Азії зони високогірних районів призводить до того, що природне середовище проживання сніжного барса звужується.

Контроль за чисельністю популяції рідкісного тваринного здійснюється в країнах, на території яких захоплюють середовище проживання ірбіса, в тому числі за допомогою фотоловушек, у зв'язку з крайньою обережністю цієї красивої дикої кішки.

Для обговорення проблеми скорочення популяції і загрози повного зникнення ірбіса в жовтні 2013 року в столиці Киргизстану місті Бішкеку відбувся Всесвітній форум по збереженню сніжного барса. В обговоренні проблеми взяли участь представники 12 держав, на території яких зустрічаються особини рідкісної тварини.

Результатом обговорення стало прийняття 23 жовтня 2013 року програми по збереженню унікального тваринного, оформленої у вигляді Декларації. Дата прийняття цієї Бішкекської декларації і була обрана в якості дати для установи сьогоднішнього свята.

Святкування щодо нового Міжнародного дня проходить у наукових, освітніх установах, де проводяться фотовиставки, семінари, покази документальних фільмів, присвячені життю сніжного барса. Активісти організовують акції в соціальних мережах, що переслідують мету розширити знання користувачів Інтернету про сніговий леопард, як іноді називають ірбіса, зачепити тему важливості збереження унікальних видів тварин нашої планети.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці