30 вересня - 1 жовтня - Міжнародні дні спостереження за птахами

Міжнародні дні осінніх спостережень за птахами (EuroBirdwatch) – це щорічна акція, організатором якої є BirdLife International, і відбувається вона по всій Європі. EuroBirdwatch дарує кожному виключний шанс вийти у природу та провести спостереження за птахами.

Під час акції фіксується, які види птахів зустрічаються у тій чи іншій місцевості, в якій кількості, особливості їх поведінки тощо. Основною метою відзначення є заохочення широкого загалу до пізнання світу пернатих і привернення уваги до проблем їх збереження, оскільки, внаслідок діяльності людини і забруднення довкілля, чисельність деяких видів значно зменшується або ж знаходиться під загрозою зникнення.

Спостереження за птахами (також відоме як вirdwatching або birding) є захоплюючим заняттям, що підвищує нашу обізнаність та свідомість щодо процесів, які відбуваються у дикій природі. Навички спостережень за птахами та визначення видів птахів набуваються досить легко. Птахи є представниками дивовижної групи тварин, найбільш чисельної серед хребетних. Вони є невід’ємною частиною багатьох екосистем, їх функцій є досить різноплановими у різних біотопах. Птахи відзначаються та захоплюють водночас різноманітністю забарвлення, пісень та неймовірними відмінностями польоту. Спостерігаючи за птахами, можна багато чого побачити!Спостереження за птахами (вirdwatching) є цікавим і захоплюючим. Під час спостережень варто бути уважним, сконцентрованим. В той же час, це і добра нагода розслабитися.

Спостерігати за птахами можна поодинці чи з компанією, а брати участь у спостереженнях може будь-хто – вік та стать не мають значення. Необхідні лише бажання удосконалювати навички спостережень, а також допитливий розум.

Дослідження природи самостійно під час EuroBirdwatch є великою перевагою як для окремої людини, так і для охорони довкілля. Знаходячись на природі, ми можемо вивчати птахів, інших тварин та місцеві ландшафти. Дані, які отримують партнерські організації BirdLife від спостерігачів за птахами, є їх внеском у природоохоронну діяльність, а саме – моніторинг європейських видів птахів. Українське товариство охорони птахів запрошує всіх охочих щорічно у перші вихідні жовтня долучитися до EuroBirdwatch — Міжнародних днів осінніх спостережень за птахами.

Тисячі любителів природи та птахів у ці дні мають можливість організовано здійснити спостереження за птахами, чимало з яких у цей час уже кочуватимуть чи мігруватимуть на зимівлю. Головна мета цього заходу в усьому світі залучити якомога більше людей до спостережень за птахами, пізнання таємниць природи і усвідомлення своєї відповідальності за її долю.

Міжнародні дні осінніх спостережень за птахами — це щорічна подія, котра об’єднує тисячі заходів у багатьох країнах. Учасники днів спостережень рахують птахів у своїх пунктах спостережень і через національні центри повідомляють дані до Єдиного європейського центру обліку, який цього року базуватиметься в Нідерландах, у Товаристві охорони птахів Нідерландів. В Україні центр EuroBirdwatch знаходиться в Українському товаристві охорони птахів.

Щороку все більше й більше людей беруть участь у заходах EuroBirdwatch. Звісно популярність птахів зростає, проте й досі нагальними залишаються питання їх охорони. EuroBirdwatch також пропагує кампанію «Народжені мандрувати» (Born to Travel) з порятунку птахів, котрі мігрують між Європою та Африкою. Під час своїх щорічних мандрівок мігруючі птахи залежать від багатьох середовищ існування, а отже й численних загроз. Наприклад, інтенсивне сільське господарство Європи, зведення лісів в Африці й браконьєрство в Середземноморському регіоні — усі ці фактори разом зменшують шанси на виживання.

Участь у спостереженнях може взяти будь-хто, незалежно від віку, професійної належності чи соціального стану. Все що потрібно:

- вийти в природу у перші вихідні жовтня кожного року – це може бути не лише ліс чи зелена лука на березі річки, а й сусідній сквер, міський парк, шкільне подвір’я тощо;

- озброїтись анкетою учасника спостережень, нотатником і олівцем, біноклем/підзорною трубою, визначником птахів і вийти у перші вихідні жовтня у природу – у найближчий парк, на околиці населеного пункту, у ліс, до водойми, на луку, туди, де вам буде приємно провести свій час;

- поспостерігати за птахами, занотувати побачені види та їх кількість;

- зібрану інформацію оперативно повідомити в Українське товариство охорони птахів, який є національним центром EuroBirdwatch в Україні за адресою: http://www.birdlife.org.ua/b-watch08.htm.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці