1 вересня – День пам’яті видів, винищених людиною

Моа, тур, квага, дронт, тарпан, епіорніс, сумчастий вовк, безкрила гагарка, стеллерова корова, каспійський тигр, вересковий тетерів, тилацин, мандрівний голуб, карибський тюлень монах, тарпан, західний чорний носоріг, ропуха помаранчева – далеко не повний перелік представників фауни, знищених людиною. Вони залишили згадку про себе в природничих музеях світу у вигляді шкур, скелетів та фотографій.

День 1 вересня для цієї події обрано не випадково,  саме цього числа – 1 вересня 1914 року – в зоопарку м. Цинцинаті (США), помер останній мандрівний голуб. До ХІХ ст. він був найбільш чисельним видом птахів, загальна кількість особин якого оцінювалась у 3-5 млрд. Основною причиною зникнення виду став відлов і забій заради отримання м’яса. Останнє масове гніздування голуба спостерігалось у 1883 р., останній голуб у дикій природі був знищений у 1899 р.

Довгий час люди не звертали увагу на збіднення живої природи. Але тепер картина різко змінилася: багато територій залишились без лісів, багато тварин знищено. Багато тварин і рослин, що раніше вважалися не корисними або навіть шкідливими, виявлялися дуже цінними. Показовий приклад – отруйні змії. Зараз введені суворі обмеження на їх відлов тому, що зміїна отрута є дуже важливою сировиною для виготовлення ліків.

Що стосується України, за останні 10 років катастрофічно впала чисельність лося. Важко оцінити і кількість ведмедів, рисі та диких котів, які лишились в природі на території нашої держави. Між іншим, на всі ці види продовжується браконьєрське полювання. Кожне нове видання Червоної книги України містить все більше зникаючих видів.

Все, що було створено природою має таке саме право на існування, як і ми, люди. Наше дбайливе ставлення потрібно для збереження життя усіх існуючих видів тварин на нашій спільній планеті.

Цей день – можливість звернутись до своєї совісті. Адже зниклі види ніколи не відновляться ані в дикій природі, ні у зоопарках. Проте ще можна врятувати тих, кого людство ще не встигло знищити.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці