6 серпня- Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї

У цей день 6 серпня 1945 р. американська авіація піддала атомному бомбардуванню японське місто Хіросіма. Вперше в історії ядерна зброя була застосована проти людей і продемонструвала свою жахливу силу. Колосальних збитків було завдано довкіллю і здоров'ю громадян. Під час вибуху загинуло понад 70 тисяч осіб. Ще десятки тисяч померли від важких хвороб в наступні кілька років. За приблизними оцінками істориків, загальне число жертв вибуху сягає 200 тисяч людей.

Щорічно в цей день у багатьох країнах світу відбуваються численні акції «проти» ядерної зброї і «за» мир у всьому світі. Заходи, що проводяться в річницю атомного бомбардування Хіросіми, нині спрямовані на те, щоб нові покоління могли усвідомити той весь жах, пережитий жертвами атомної катастрофи.

Ядерна зброя вважається найбільш небезпечною з усіх видів зброї. Крім прямого ураження ударною хвилею, світловим випромінюванням та проникаючою радіацією величезні території на багато років забруднюються радіонуклідами і стають непридатними для нормальної життєдіяльності людини. На сьогоднішній день більшість країн припинили здійснювати ядерні вибухи, проте лабораторні випробовування тривають і надалі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці