Інспекція прийняла участь у комісії по обстеженню зелених насаджень у Старобільському районі

03 вересня 2021 року за участю представника Державної екологічної інспекції у Луганській області відбулося обстеження зелених насаджень у Старобільському районі, обстежено близько 30 дерев.

Порядок оформлення дозволу на видалення зелених насаджень у межах населених пунктів регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2006 року № 1045. Видалення зелених насаджень може проводитися лише після отримання документу, який посвідчує право на проведення таких робіт.

Для отримання ордера зацікавлена особа звертається до сільської, селищної, міської ради із заявою про видалення зелених насаджень. При чому звертатися може як фізична особа (житель цього населеного пункту, користувач земельної ділянки тощо) так і юридична особа (балансоутримувач, комунальне підприємство, приватне підприємство тощо). Після отримання заяви компетентний орган утворює комісію, до складу якої входять представники заявника, власника земельної ділянки (користувача), компетентного органу, територіального органу Держекоінспекції, а у разі потреби – балансоутримувача території та комунального підприємства, що здійснює утримання зелених насаджень. У випадку видалення зелених насаджень у зв’язку з будівництвом об’єкта архітектури, до складу комісії включається представник фізичної або юридичної особи, яка має намір щодо забудови території. Комісія у п’ятиденний строк після її затвердження визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці, і їх відновну вартість та складає акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню.

Видалення зелених насаджень у зв’язку з будівництвом об’єктів архітектури до прийняття їх в експлуатацію здійснюється на підставі документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

Нагадуємо, що знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення в населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони, а також самовільне перенесення в інші місця під час забудови окремих ділянок, зайнятих об’єктами озеленення, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 170 до 510 грн. і на посадових осіб або фізичних осіб – підприємців – від 510 грн. до 850 грн. (ст. 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Окрім адміністративної відповідальності, винна особа несе матеріальну відповідальність та зобов’язується відшкодувати завдану матеріальну шкоду.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці