На території Луганської області підконтрольній Україні погоджені строки полювання, порядку його здійснення, норм добування мисливських тварин та пропускної спроможності мисливських угідь у сезон полювання 2021-2022

Державна екологічна інспекція у Луганській області (далі Інспекція) повідомляє про те, що на території Луганської області підконтрольній Україні відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 31.08.2021 за №№578-590 погоджені строки полювання, порядку його здійснення, норм добування мисливських тварин та пропускної спроможності мисливських угідь у сезон полювання 2021-2022 на територіях Рубіжанської МО УТМР, ДП «Біловодське ЛМГ», ДП «Кремінське ЛМГ», Міловської РО УТМР, ДП «Білокуракинське ЛМГ», ДП «Старобільське ЛМГ», СТОВ Агрофірма «Калмичанка», ГО «Старобільське ТМР», ФГ «ПРИВІЛЛЯ.ДАК», ДП «Сватівське ЛМГ», ГО «Мисливсько-спортивний клуб «ЩИТ», ГО «Мисливсько-спортивний клуб «Байбак», Троїцької РО УТМР.

Відповідно до ст.19 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України «Про затвердження Лімітів використання (відстрілу, відлову) диких парнокопитних та хутрових звірів і встановлення Норм відстрілу інших мисливських тварин, віднесених до державного мисливського фонду, одним мисливцем за день полювання у сезон полювання 2021-2022 років» наказами користувачів мисливських угідь встановлено наступні строки полювання:

- на качок (крім гоголя, черні білоокої, черні червонодзьобої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів, нерозня, креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволої), лиску, куликів (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфи, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстунчика, пісочників, плавунців, баранця великого), голубів, (крім голуба-синяка) з 18-ї години 14 серпня до 28 листопада 2021 року включно.

- на гусок (крім гуски малої(білолобої малої)) з 18-ї години 14 серпня до 14 листопада 2021 року включно.

- на перепілку - з 18-ї години 14 серпня до 31 жовтня 2021 року включно.

- на фазана - з 02 жовтня до 14 листопада 2021 року.

- на зайця- русака - з 20 листопада 2021р. до 29 січня 2022 року.

- на лисицю, єнотовидного собаку, вовка -з 20 листопада 2021р. до 29 січня 2022 року. Днями полювання є: - на пернатих - субота та неділя, та середа - на хутрових ( заєць-русак)- субота та неділя - на лисицю, єнотовидного собаку, вовка- субота та неділя.

Денна норма відстрілу зайця-русака одним мисливцем - один заєць. Відстріл єнотовидного собаки, вовка та лисиці не лімітовано. Норма добування пернатої дичини одним мисливцем за день полювання не повинна перевищувати: гусей - 1 шт., перепілок - 10 шт., норців великих - 2 шт., качок - 5 шт., куликів - 8 шт., фазан - 1 шт., лисок - 5 шт., голубів - 10 шт.

Полювання на зайця-русака, єнотовидного собаку, вовка, лисицю та пернату дичину проводиться за відстрільними картками, що видаються користувачем мисливських угідь ( далі користувач), відповідно до цього наказу та пропускної спроможності мисливських угідь на пернатих та хутрових звірів. Після закінчення сезону полювання на хутрових звірів по дозволам виданими Луганським обласним управлінням лісового та мисливського господарства продовжується полювання на єнотовидного собаку, вовка , лисицю - яке проводиться згідно затвердженого графіка та затвердженими списками бригад мисливців.

Допускаються до полювання лише ті мисливці, які мають державне посвідчення мисливця та щорічну контрольну картку обліку добутої дичини, дозвіл на зброю та дозвіл на добування мисливських тварин.

Забороняється полювання на територіях всіх об’єктів природо-заповідного фонду загальнодержавного значення, а також загально зоологічних, зоологічних і орнітологічних заказників місцевого значення, територій смарагдової мережі, де полювання заборонено відповідно до Положення про них, відтворюючих ділянок та на відстані ближче 200 метрів від будівель, де можливе перебування людей.

Інспекція закликає дотримуватися закону та нагадує, що браконьєрство становить серйозну загрозу для багатьох видів диких тварин і є серйозною причиною втрати біорізноманіття. А також нагадує, що головне – не забувати про техніку безпеки.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці