С початком мисливського сезону 2021-2022 років Державна екологічна інспекція нагадує всім мисливцям про необхідність дотримання правил полювання

С початком мисливського сезону 2021-2022 років Державна екологічна інспекція нагадує всім мисливцям про необхідність дотримання правил полювання.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» мисливці мають право полювати з наступними документами:

• посвідчення мисливця;

• щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень права полювання з відміткою про сплату державного мита;

• дозвіл на добування мисливських тварин (ліценція, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл);

• відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання;

• паспорт на собак мисливських порід.

Всі вище перераховані документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, а також транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль.

Відповідно до ст. 20 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» з метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, заборонено полювати немисливською (у тому числі з військової) вогнепальною, пневматичною та іншою стрілецькою зброєю, а також нарізних вкладок, напівавтоматичної або автоматичної зброї з магазинами більш як на два патрони. Саме це і є найбільш характерними порушеннями під час полювання на пернату дичину.

Нагадуємо, що за незаконне добування або знищення птахів нараховуватимуться такі збитки:

• гуси, куріпка сіра – 2 тис. грн.;

• голуби, качки, кулики, лиски, перепілка – 1 тис. грн.

Зокрема, збільшено такси у 5 разів за кожне знищене чи пошкоджене штучне гніздо птахів.

Також, крім відшкодування збитків за браконьєрство передбачена адміністративна відповідальність за порушення правил полювання у вигляді штрафу: на громадян від 102 грн до 1020 грн., на посадових осіб від 510 грн до 1530 грн.

У зв’язку з тим, що триває пожежонебезпечний період, закликаємо всіх мисливців не розводити вогонь у лісах і торфовищах та дотримуватися техніки безпеки під час використання зброї. Також наголошуємо на дбайливому ставленні до багатств флори та фауни нашого краю.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища у Луганській області здійснюватимуться заходи по виявленню браконьєрів на території Луганщини. В разі виявлення фактів браконьєрства, прохання повідомляти на телефони «Гарячої лінії» або до поліції.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці