29 серпня –Міжнародний день дій проти ядерних випробувань

29 серпня світ відзначає Міжнародний день дій проти ядерних випробувань.

Він був затверджений в грудні 2009 року на 64-й сесії Генеральної асамблеї ООН та має на меті активізувати зусилля ООН, світових держав, міжнародних та неурядових організацій щодо припинення ядерних випробувань.

У преамбулі резолюції Генасамблеї ООН йдеться, що «слід покласти кінець ядерним випробуванням, аби попередити їх спустошливі та смертоносні наслідки для життя та здоров’я людей». Ініціатором прийняття цієї резолюції виступила Республіка Казахстан, яка 29 серпня 1991 року закрила Семипалатинський ядерний полігон. Упродовж багатьох років Казахстан (тоді ще союзна республіка) потерпав від ядерних випробувань та їхніх наслідків. З 1945 року в світі здійснили понад 2 тисячі випробувань ядерної та термоядерної зброї. На території України таких випробувальних вибухів було два – у 1972 році (Красноградський район Харківської області) та в 1979 році (шахта Юнком на Донеччині).

Вперше Міжнародний день дій проти ядерних випробувань був проведений 2010 року. Саме 29 серпня у різних куточках планети відбуваються семінари, конференції, кінопокази та демонстрації, покликані зупинити ядерні випробування.

І хоча людство робить значний поступ у справі ядерного роззброєння, небезпека, на жаль, все ще надто актуальна. Особливо для України, яка уже котрий рік перебуває у стані війни із ядерною державою, що дозволяє собі проведення міжнародних військових навчань з імітацією ядерного нападу.    

Ми хочемо нагадати, що ядерна зброя – не метод вирішення конфліктів будь-якого рівня. Перемогу у ядерній війні святкувати буде нікому.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці