28 серпня - Міжнародна Ніч кажанів

В останні повні вихідні серпня в світі відзначається одне з самих незвичайних природоохоронних свят - Ніч кажанів (International Bat Night). Головна його мета - привернути увагу громадськості до проблем рукокрилих і їх охорони, а також розвінчати міфи навколо звірів, перед якими багато людей відчувають невиправданий забобонний страх, вважаючи їх вампірами.

Насправді кажани - дивовижні ссавці, які, завдяки своїй будові, оволоділи мистецтвом польоту. Чотири довгих пальця сильно розвинених передніх кінцівок підтримують крило. Довгий вузький хвіст, дорівнює довжині голови, також обтягнутий літальною перетинкою. Пальці задніх кінцівок з кігтями вільні від перетинки: ними кажани чіпляються за гілки і виступи, повисаючи вниз головою.

Тому, що кажани ведуть нічний спосіб життя, є своє пояснення. У них дуже слабкий зір, пристосоване тільки до темряви. Проте у кажанів чудово розвинені нюх і слух, які допомагають полювати і орієнтуватися в просторі, а також унікальна здатність до ехолотування, яку крім них мають тільки дельфіни.

Кажани зустрічаються всюди, крім полярних районів і високогір'я. І всі вони безпечні. Виняток становлять кажани-вампіри з великими і гострими зубами, що мешкають в Латинській Америці і харчуються кров'ю дрібних гризунів, птахів, а зрідка - і домашньої худоби.

Що стосується кажанів, що мешкають в Росії і Європі, їх боятися не варто. Всі вони - комахоїдні тварини. Більш того, кажани навіть корисні, оскільки знищують багатьох шкідливих комах, які також активні в темний час доби, а вдень вислизають від уваги птахів.

Багато видів кажанів знаходяться на межі зникнення. Проблема особливо загострилася в останні десятиліття, що пов'язано з вирубками дуплистих дерев (саме в дуплах більшість цих звірів знаходить притулок), із застосуванням різних отрутохімікатів (кажани гинуть, наївшись «отруєних» комах) і переслідуванням з боку людини - через елементарну неграмотність і забобонів.

Існує Міжнародна угода про охорону кажанів, підписана низкою країн. Саме свято кажанів зародилося в Європі, і сьогодні воно проводиться в багатьох містах і регіонах в більш ніж 30 країнах світу. Традиційно ніч проводиться в останні вихідні серпня, але точний вибір дати залишається за організаторами.

У ці дні в багатьох європейських країнах проводяться лекції, виставки, семінари, присвячені охороні цих тварин, а в святкову ніч організовуються екскурсії, під час яких можна побачити укриття звірів. У лісах розвішуються спеціальні будиночки-дуплянки.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці