Встановлено факт самовільного випалювання рослинності

Самовільне випалювання рослинності – не лише пряме порушення чинного законодавства, а й непоправна шкода екосистемі.

Щорічно Державна екологічна інспекція у Луганській області (далі - Інспекція) здійснює рейдові перевірки території Луганської області щодо виявлення фактів самовільного випалювання сухої рослинності.

Так, на початку літа 2021 року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища спільно з співробітниками Поліції СПД 1 ВП1 Щастинського РВП встановлено факт, самовільного випалювання рослинності, в саме мешканка смт Петропавлівка Щастинського району випалювала рослинності та її залишки біля дому, що є порушенням частини 3 статті 27 Закону України «Про рослинний світ».

Відповідно до ст. 40 ЗУ «Про рослинний світ» відповідальність за порушення законодавства про рослинний світ несуть особи, винні у протиправному знищенні або пошкодженні об’єктів рослинного світу, порушенні вимог охорони умов місцезростання об’єктів рослинного світу.

За даним фактом складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 77-1, винесено постанову та накладено штрафні санкції у розмірі 3060 грн.

Нагадуємо, що Кодексом України про адміністративні правопорушення частиною 1 статтею 77-1 “Самовільне випалювання рослинності або її залишків” передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060,0 до 6120,0 грн.) і на посадових осіб – від дев’ятисот до одніеї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300,0 до 21420,0 гривень).

Штрафи суттєво зросли, але на жаль це не зупиняє рослинних піромантів.

Враховуючи вищезазначене, органічне сміття – листя, бадилля, траву – краще не спалювати, а закомпостувати, забезпечивши ґрунт необхідними поживними речовинами, зробивши його родючішим, а все, що непридатне до вжитку в обійсті потрібно утилізувати у законний спосіб.

Дотримання цих простих вимог позитивно вплине на стан довкілля, а головне – не нашкодить здоров’ю людей.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці